Dacă ai văzut un film HD, spui adio DVD-ului

31.07.2007
Dacă ai văzut un film HD, spui adio DVD-ului

„Pentru procesarea grafică a interfeţei 3D Windows Vista şi a filmelor HD aveţi nevoie de un GPU (cip pentru procesare grafică) de generaţie nouă. Acum au apărut foarte multe aplicaţii care solicită procesarea grafică 3D, chiar şi Acrobat Reader care e destinat în special mediului office sau iTunes din zona de entertainment“, spune Luciano. Specialistul italian e de părere că în România, cei mai mulţi cumpărători aleg plăci grafice low end sau chiar merg pe soluţia cipurilor grafice integrate în placa de bază, care împart memoria cu cea a sistemului (RAM) şi nu le oferă performanţa minimă rulării aplicaţiilor de generaţie nouă.

„Eu spun tuturor că foarte curând, Vista va fi instalat pe majoritatea PC-urilor, aşa că trebuie să se pregătească cu un upgrade pentru partea grafică, cu un GPU dedicat rulării unor aplicaţii de tipul interfeţei tridimensionale Aero“, spune Luciano. Tot el adaugă că numai 3% dintre cei care cumpără o placă video pentru PC NVIDIA sunt entuziaşti (gameri). Ceilalţi sunt utilizatori obişnuiţi, care se uită la filme, navighează pe Internet şi rulează câteva softuri office.

Luciano Alibrandi

Dacă într-un PC poate fi încorporat un modul de dimensiuni mari, dotat cu procesor puternic şi sisteme de răcire voluminoase, în notebook-uri, plăcile grafice trebuie să fie cât mai mici, silenţioase şi să consume cât mai puţină energie. Soluţia este un procesor grafic care împarte memoria cu cea a sistemului. Luciano spune că NVIDIA şi-a propus să încorporeze cipurile cu pricina în 80% dintre notebook-urile de pe piaţa românească.

Din Ziarul Financiar aflăm că 70% din notebook-urile vândute în România echipate cu plăci video discrete (cu memorie partajată cu cea a sistemului) conţin procesoare grafice produse de NVIDIA.

Întrebat despre viitorul tehnologiei grafice, Luciano spune că ne aşteaptă „mulţi pixeli“. „Aşa cum am trecut de la calitatea DVD la high definition, rezoluţia va creşte, iar display-uri vedem peste tot. Asta înseamnă grafică, iar grafica e prelucrată de GPU-uri. Cred că 90% dintre reclamele la automobile sunt procesări 3D pe PC, iar filmul „Final Fantasy“ care a fost creat în întregime pe PC acum şase ani ne dă de gândit că şi actorii pot fi înlocuiţi de grafica 3D. Aceleaşi rezultate excelente se văd şi în filmul de desene animate „Shrek the Third“, realizat la fel.

În viitor va exista un echipament de dimensiunea unui telefon mobil care le va face pe toate, de la funcţia de apelare până la cea de centru multimedia, la performanţele pe care le găsim acum în notebook-uri. I-am întrebat pe producătorii de telefoane mobile dacă vor să încorporeze cipuri grafice complexe şi răspunsul a fost să mai aşteptăm, pentru că încă nu sunt gata pentru implementarea unei asemenea tehnologii, dar că vor merge negreşit în acea direcţie în curând. {i noi am putea crea în acest moment o placă grafică mult mai performantă, dar trebuie să ne gândim şi la costuri.

Nici măcar entuziaştii nu ar cumpăra o placă video de 2.000 USD.“ Viitorul graficii 3D îl poţi vedea pe site-ul www.nzone.com unde găseşti un clip video HD denumit Human Head şi creat de NVIDIA.

Luciano mi-a povestit şi despre noua tehnologie GPU Computing. Noile procesoare grafice pe nume Tesla au două „personalităţi“. Pe de-o parte se comportă ca nişte cipuri grafice, iar atunci când nu sunt solicitate la treaba asta, lucrează în tandem cu procesorul pentru calcule matematice. Practic preiau din „munca“ procesorului central pentru a rezolva mult mai rapid, de pildă nişte calcule complicate în cadrul unei situaţii financiare a unei companii.  Revenind la computerul tău, Luciano spune că ar trebui să te pregăteşti pentru filmele HD care cuceresc piaţa rapid. Formatele Blu-ray şi HD DVD vor fi din ce în ce mai accesibile.

Ce placă grafică ar trebui să-ţi instalezi în PC ca să vezi filmele HD în condiţii bune? Specialistul a răspuns concis şi rapid: pentru un minim de performanţă ai nevoie de o placă NVIDIA GeForce 8500, iar pentru un maxim de potenţial recomandă NVIDIA GeForce 8600; ambele au tehnologia PureVideo HD, pentru o calitate foarte bună la redarea filmelor high definition.

NVIDIA a raportat pentru primul trimestru al acestui an venituri de 631,5 milioane de euro, faţă de 510 milioane de euro consemnate în perioada similară din 2006. Profitul Nvidia a fost de 99 de milioane de euro, în creştere cu 44% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.


NVIDIA GeForce 8500GT (256MB – DDR2) – 115 USD
NVIDIA GeForce 8600GTS (256MB – DDR3) – 255 USD

www.tornado.ro

Urmărește Go4IT.ro pe Google News