IDC: 2013 a fost un an prost pentru PC, iar următorii patru vor fi la fel

05.03.2014
IDC: 2013 a fost un an prost pentru PC, iar următorii patru vor fi la fel

2013 a fost cel mai prost an pentru producătorii de PC-uri, scăderea cu aproape 10 procente a vânzărilor marcând cel mai dramatic declin înregistrat până acum de această industrie. Compania IDC a afirmat la începutul acestui an că 2014 va aduce o uşoară revigorare a pieţelor dezvoltare, deşi tendinţa globală va fi tot descrescătoare, însă până şi această doză anemică de optimism s-a evaporat în decurs de numai două luni.

Raportul trimestrial Worldwide Quarterly PC Tracker, care a fost publicat ieri, afirmă că producătorii de PC-uri nu ar trebui să spere că vânzările îşi vor reveni în viitorul apropiat deoarece declinul va continua cel puţin până în 2018. Conform prognozelor IDC, ritmul scăderii va încetini treptat începând chiar din acest an, când va atinge cota de 6 procente, însă numărul total de unităţi vândute va scădea constant dar sigur în următorii patru ani.

Analiştii IDC afirmă că finalul perioadei 2014 – 2018 nu trebuie privit cu optimist, revenirea numărului de unităţi vândute fiind improbabilă. Pieţele emergente, o sursă tradiţională de clienţi, se află deja în scădere şi, în cel mai bun caz, acestea vor staţiona. Creşterea uşoară sau staţionarea pe care IDC a prevăzut-o în cazul pieţelor dezvoltate nu vor mai avea loc, acestea urmând să continue pe o pantă descendentă.

Conform tabelului care sintetizează prognozele, vânzările de PC-uri vor scădea în acest an de la 315 la 296 milioane, ritmul scăderii încetinind ulterior până în 2018, când producătorii vor vinde circa 292 milioane de unităţi. Pieţele dezvoltate se vor restrânge constant până în 2018 atât în sectorul portabil cât şi în cel al desktop-urilor, acestea urmând să scadă de la 133 de milioane de unităţi vândute în cursul anului trecut la numai 120 de milioane.

În cazul pieţelor emergente, până la finele lui 2018 se va face remarcată o creştere care va fi susţinută de laptopuri, sistemele desktop fiind în scădere la fel ca în restul lumii, însă vânzările totale nu vor putea atinge nivelul înregistrat în cursul anului trecut.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News