Intel a lansat Ivy Bridge, noua gamă de procesoare pe 22 nm

23.04.2012
Intel a lansat Ivy Bridge, noua gamă de procesoare pe 22 nm

Intel a prezentat noua familie de procesoare Ivy Bridge, reprezentată pentru început de modele quad-core din gama Core i5 şi Core i7, create folosind procesul de fabricaţie pe 22 nm.

Intel a lansat familia Ivy Bridge, de procesoare pe 22 nm

În afară de adoptarea unui proces de fabricaţie mai eficient, noile procesoare introduc şi un nou tip de tranzistoare, cu consum redus de energie. Tehnologia „3D” Tri-Gate permite organizarea pe verticală a tranzistoarelor ce intră în componenţa unui procesor, obţinând astfel o reducere a consumului de energie şi cantitatea de căldură degajată în timpul funcţionării, lăsând mai multă flexibilitate pentru ridicarea frecvenţelor de funcţionare şi maximizarea performanţelor.

Diagrama unui tranzistor cu tehnologie "3D" Tri-Gate

În medie, noul proces de fabricaţie este aşteptat să aducă cu 20% mai multă performanţă, reducând totodată cu 20% consumul de energie raportat la generaţia anterioară de procesoare, din familia Sandy Bridge.

Lista primelor procesoare Intel Ivy Bridge, disponibile la momentul lansării.

În ciuda dificultăţilor de adaptare la noul proces de fabricaţie, Intel promite că nu vor fi probleme cu disponibilitatea procesoarelor din familia Ivy Bridge, ba chiar volumul acestora în primele şase luni de la lansare va fi cu 50% peste cel al procesoarelor Sandy Bridge, lansate anul trecut.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult