Intel admite că patch-urile Meltdown/Spectre cauzează inclusiv reporniri ale PC-urilor echipate cu procesoare de ultimă generaţie

Având în vedere complexitatea patch-uilor necesare pentru corectarea vulnerabilităţilor Meltdown şi Spectre, devenite publice la începutul acestei luni, nu este chiar de mirare că performanţele şi stabilitatea PC-urilor este afectată. Însă pierderea stabilităţii PC-urilor echipate cu procesoare vândute ca fiind perfect funcţionale reprezintă un scenariu de coşmar pentru Intel, compania cea mai afectată de vulnerabilităţile semnalate.

Într-o luptă contra cronometru dusă timp de jumătate de an, Intel şi dezvoltatorii celor mai populare sisteme de operare au colaborat pentru adresarea unei probleme de securitate vizând o tehnologie esenţială în funcţionarea aproape oricărui procesor modern. Imposibil de corectat pentru PC-urile existente fără acceptarea unui compromis la partea de performanţă, vulnerabilităţile Meltdown (cea mai gravă) şi Spectre vor rămâne un punct nevralgic încă mult timp de acum înainte.

Însă pentru moment, lucrurile stau chiar mai rău, PC-urile echipate cu procesoare Intel din familile Ivy Bridge, Sandy Bridge, Broadwell, Skylake şi Kaby Lake fiind predispuse la erori cauzând repornirea spontană a PC-urilor.

Atunci când nu blochează cu totul funcţionarea PC-urilor, patch-urile de securitate puse la dispoziţie prin serviciul Windows Update aduc scăderi de performanţă, media fiind de 4%. Alte scenarii de utilizare întâlnite în domeniul sistemelor server aduc însă penalizări de performanţă mult mai mari, de până la 25%.

Potrivit Intel, în prezent sunt disponibile deja actualizări de firmware pentru 90% dintre procesoarele lansate în ultimii 5 ani, însă situaţia este departe de a fi rezolvată.

Deşi nu a trecut prea mult timp, Intel şi AMD sunt deja vizate de procese colective, solicitând despăgubiri pentru problemele cauzate.

 

publicitate
închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat