Intel anunţă Core i7-6950X, primul procesor deca-core pentru PC-uri desktop

04.04.2016
Intel anunţă Core i7-6950X, primul procesor deca-core pentru PC-uri desktop

Apărut direct pe website-ul companiei, Core i7-6950X este cel mai puternic procesor Intel de până acum, disponibil pentru consumatorii de rând.

Compatibil cu plăcile de bază existente bazate pe socket-ul LGA2011-v3, Intel Core i7-6950X va putea fi instalat în urma unui simplu update de Bios, punând la dispoziţie 10 unităţi de procesare la 3.5 GHz(20 prin folosirea tehnologiei HyperThreading) şi nu mai puţin de 25 MB memorie cache.

Bazat pe nucleul Broadwell-E, procesorul cu preţ de 1500 dolari şi fabricat în proces pe 14 nm vine cu multiplicator şi controlul voltajului complet deblocate, utilizatorii care deţin sisteme de răcire sofisticate având posibilitatea obţinerii unui spor suplimentar de performanţă folosind procedeul de overclocking. Altfel, procesorul cu un consum TDP de 145W poate funcţiona la o frecvenţă nominală de 3GHz sau mai mult prin folosirea modului Turbo, cu o încărcare parţială a nucleelor de procesare.

Alături de modelul Extreme Edition, Intel va mai lansa şi procesoarele Core i7-6800K şi 6850K, punând la dispoziţie 6 unităţi de procesare (12 prin folosirea tehnologiei HyperThreading) şi 15 MB memorie cache, diferenţiate prin frecvenţa nominală de 3.4GHz, respectiv 3.6GHz. Procesorul Core i7-6900K face trecerea la un design cu 8 unităţi de procesare (16 prin folosirea tehnologiei HyperThreading) şi 20 MB memorie cache, însă coboară frecvenţa de funcţionare la 3.3 GHz pentru păstrarea consumului de energie în limita TDP-ului de 145W.

Uşor diferite de cele din seria X, modelele K beneficiază în continuare de multiplicator deblocat, însă plaja de ajustare a voltajelor este ceva mai redusă, limitând posibilităţile pentru un overclocking dus la extrem.

Citeste si Intel Skylake va primi suport oficial pe Windows 7 şi 8.1

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult