Intel ar putea dezvolta propria gamă de acceleratoare grafice performante, punând capăt colaborării cu AMD

15.01.2018
Intel ar putea dezvolta propria gamă de acceleratoare grafice performante, punând capăt colaborării cu AMD

Ceea ce părea până de curând un vis imposibil, lansarea unei game de procesoare Intel Core prevăzute cu grafică integrată AMD Radeon a devenit oficială la începutul acestui an. Însă seria de procesoare Core i7-8000G ar putea să nu aibă o continuare în variantă AMD, surse din industrie dezvăluind că Intel dezvoltă propria soluţie pentru accelerarea performanţelor în jocuri 3D.

Zvonurile au apărut la scurt timp după ce Raja Koduri, fostul şef al diviziei Radeon Technology Group, a trecut în tabăra Intel. Cu o vastă experienţă dobândită participând la dezvoltarea mai multor generaţii de acceleratoare grafice AMD Radeon, acesta ar supraveghea deja crearea unor serii de chip-uri grafice Intel, purtând numele de cod „Arctic Sound” şi „Jupiter Sound”.

Potrivit lui Ashraf Eassa, un expert în tehnologie cu legături în domeniu, noile acceleratoare grafice Intel nu sunt integrate pe aceeaşi pastilă de siliciu cu procesorul de sistem. În schimb, acestea ar fi produse separat folosind un proces de fabricaţie optimizat, chip-ul rezultat fiind asistat cu memorie dedicată HBM2 şi împachetat cu procesorul de sistem într-un modul EMIB (Embedded Multi-Die Interconnect Bridge), asigurând comunicare la viteze PCI-Express gen 3.0. La exterior, produsul finit ar putea să nu arate foarte diferit de procesoarele Core i7-8000G, încăpând în portabile mult mai subţiri şi uşoare decât laptopurile tradiţionale prevăzute cu placă video discretă.

Din păcate, informaţiile circulate până acum nu lasă alte indicii despre performanţele oferite, sau calendarul de lansări. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult