Intel pregăteşte Broadwell-Y, noua gamă de procesoare Core M pe 14nm

04.11.2014
Intel pregăteşte Broadwell-Y, noua gamă de procesoare Core M pe 14nm

Prezentată anul acesta la Computex, gama de procesoare Intel Core M destinată viitoarei generaţii de tablete şi laptopuri ultra-portabile este gata de lansare, primele dispozitive motorizate de nucleul Broadwell-Y pe 14nm urmând să ajungă pe rafturile magazinelor la începutul anului viitor.

Apărute ca o evoluţie a nucleului Haswell folosit de actuala generaţie de portabile şi PC-uri desktop, familia de procesoare Broadwell-Y este bazată pe un proces de fabricaţie superior, care a scăzut de la 22 la 14 nanometri. Construite folosind unităţi logice cu 25% mai mici şi tensiuni de alimentare reduse, noile procesoare se pot lăuda cu un consum energetic ce nu depăşeşte 3 – 5W în condiţii normale de utilizare. Aceste salturi tehnologice permit implementarea în tabletele sau laptopuri ultraportabile cu o grosime de numai 9 milimetri care folosesc în plus şi sisteme de răcire pasive, reducând astfel barierele care există în acest moment între produsele ARM sau Atom şi cele Intel Core.

Intel pregăteşte Broadwell-Y, noua gamă de procesoare Core M pe 14nm

Împărţite în 7 modele diferite, toate cu un consum TDP ce nu depăşeşte 4.5W, procesoarele din familia Intel Core M au frecvenţă de bază cuprinsă între 800 MHz şi 1.2 GHz, însă pot urca până la 2.9GHz cu ajutorul modului Turbo, accelerând performanţele aplicaţiilor uzuale care nu necesită mai mult de un fir de execuţie.

Recunoscute după numele de cod 5Y71, 5Y70, 5Y51, 5Y50c, 5Y10a şi 5Y10, procesoarele de tip SoC (system-on-chip) oferă câte două unităţi de execuţie cu suport HyperThreading, emulând funcţionalitatea unui procesor quad-core veritabil. Designul include şi GPU din seria Intel HD 5300, cu frecvenţă de 100 – 300MHz (în funcţie de model), 4MB memorie cache L3 şi controller de memorie cu suport pentru cip-uri DDR3 la 1600MHz.

Placă de bază-prototip, folosind noua gamă de procesoare Intel Core M pe 14nm

La capitolul funcţii extra merită menţionat setul de tehnologii Intel vPro, respectiv prezenţa suportului pentru instrucţiunile AES-NI, util pentru folosirea mediilor de stocare criptate fără penalizări de performanţă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult