Intel prezintă cea de-a patra generaţie de procesoare Core, cu nume de cod Haswell (UPDATE)

04.06.2013
Intel prezintă cea de-a patra generaţie de procesoare Core, cu nume de cod Haswell (UPDATE)

(UPDATE) Intel a lansat oficial gama de procesoare Haswell, promiţând performanţe cu 15% mai bune decât modele din generaţia anterioară şi autonomie a bateriei extinsă cu până la 50%. Potrivit Intel, noile portabile echipate cu procesoare Haswell pot oferi până la 9 ore de mobilitate şi rezistă între 10 şi 13 zile în regim stand-by.

Cu ocazia acestui eveniment, reprezentanţii Intel au exprimat dorinţa spre a concentra eforturile pentru realizarea de portabile hibride, care să combine cele mai bune trăsături din lumea tabletelor şi notebook-uri convenţionale. Potrivit Intel, în această vară vom lua contact cu o nouă generaţie de sisteme ultrabook 2-in-1, ce oferă mobilitatea unei tablete fără a sacrifica performanţa şi flexibilitatea specifică portabilelor clasice. Suplimentar, noile procesoare Haswell quad-core vor putea fi găsite în laptopuri all-in-one şi PC-uri desktop în format clasic sau cu design Intel NUC.


Intel este pe cale să lanseze cea de-a patra generaţie de procesoare Intel Core, cu nume de cod Haswell, cuprinzând 12 modele pentru PC-uri desktop şi 10 modele pentru sisteme laptop.

Pentru platforma desktop PC, Intel oferă şase modele de procesoare din gama Core i7, toate quad-core

Realizată pe fundaţiile IvyBridge, platforma Haswell pune accentul pe reducerea consumului de energie şi creşterea performanţelor pe partea de GPU, reducând o parte din diferenţa rămasă între soluţiile Intel cu grafică integrată şi alternativele prezentate de rivalul AMD. Pe partea de CPU, sporul de performanţă este sesizabil, însă nu la fel de spectaculos.

Pentru platforma desktop PC, Intel oferă şase modele de procesoare din gama Core i5, toate quad-core

Pentru platforma desktop PC, Intel oferă şase modele de procesoare din gama Core i5, toate quad-core

Proiectate de la bun început pentru procesul de fabricaţie pe 22nm, folosind o micro-arhitectură nouă şi tranzistori cu tehnologie 3D tri-gate, noile procesoare Haswell promit să reducă de peste 20 ori consumul de energie la funcţionarea în idle, comparat cu generaţia anterioară. Pentru acest lucru, Intel a adăugat un mod de funcţionare S0ix ce permite sistemului să rămână într-un regim semi-activ, în care pot fi trimise şi primite date fără ca procesorul să fie activat în totalitate, crescând prea mult consumul de energie.

Procesoarele din familia Intel Haswell reduc de până la 20 ori consumul de energie în idle

Un prim efect al eficienţei energetice pe care aceste procesoare îl prezintă la niveluri reduse de încărcare este extintedea ofertei de dispozitive care le pot folosi. În afară de servere şi staţii de lucru cu eficienţă ridicată, sau laptopuri din gama Ultrabook, procesoarele Intel Haswell dau startul şi unei noi generaţii de tablete, compatibile cu sisteme de operare x86.

Noul GPU Iris este disponibil în 5 variante cu dotări şi performanţe diferite

Noile procesoare vin echipate cu 6MB sau 8MB memorie cache L3 şi pot atinge o frecvenţă maximă de 3.5GHz (3.9GHz în mod turbo).

Alături de CPU, Intel a adus îmbunătăţiri semnificative şi pentru partea de GPU, împărţind procesoarele din familia Haswell în 5 categorii, diferenţiate în funcţie de consum şi performanţele nucleului grafic. Astfel, noul GPU cu nume de cod Iris este oferit în variantă GT3e (Iris Pro 5200) rezervată pentru sisteme mini-PC, variantă GT3 (Iris Pro 5100) pentru sisteme Ultrabook unde consumul de energie TDP nu poate depăşi 28W, respectiv variantă (Iris Pro 5000) pentru procesoare cu un consum TDP de maxim 15W destinate sistemelor Ultrabook de mici dimensiuni.

Varianta GT2, referită sub numele Intel HD graphics 4600/4400/4200 , este varianta main-stream a noului GPU, inclusă cu procesoarele destinate sistemelor PC desktop.

Intel HD graphics 4600/4400/4200 - performanţe de până la 3 ori mai mari, comparat cu vechile procesoare Ivy Bridge

Cel mai rapid dintre acestea, nucleul Iris Pro 5200 dispune de 128MB memorie dedicată inclusă direct în pachetul procesorului şi este de aproximativ 3 ori mai rapid decât un GPU din seria Intel HD 4000, dar cu preţul unui consum TDP de 47W, ce îl recomandă doar pentru mini PC-uri şi laptopuri încăpătoare, prevăzute cu un sistem de răcire adecvat.

Noul GPU Iris este compatibil cu API-urile Direct3D 11.1, OpenCL 1.2 şi OpenGL 4.1, oferă conectivitate DisplayPort 1.2 şi suport pentru ecrane cu rezoluţie 4K.

Seria H de procesoare Haswell pentru dispozitive mobile

Seria M de procesoare Haswell pentru dispozitive mobile

În ceea ce priveşte platforma PC, modificările de arhitectură aduse familiei de procesoare Haswell au impus trecerea la o nouă generaţie de plăci de bază, prevăzute cu socket LGA 1150.

Deşi incompatibile cu procesoarele din vechea generaţie IvyBridge, plăcile de bază cu chipset Intel 8-series oferă totuşi o consolare pentru cei care aleg calea upgrade-ului, asigurând compatibilitate deplină cu soluţiile de răcire lansate deja pentru socket LGA 1156.

Suplimentar, plăcile de bază cu chipset 8-series oferă opţiuni variate la capitolul conectivitate: 14 conectori USB (din care 6 USB 3.0), 6 conectori SATA III, interfaţa PCI Express 3.0 şi suport oficial pentru memorii DDR3-1600 în configuraţie dual-channel.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult