Kingston SSDNow M de 80 GB – experimente cu alt tip de HDD

22.03.2009
Kingston SSDNow M de 80 GB - experimente cu alt tip de HDD

Tehnologia SSD nu este nouă, cel puţin din perspectiva ştirilor legate de ea. Harddisk-urile cu memorie flash ne-au promis de la început nişte avantaje demne de luat în seamă cum ar fi rezistenţa la şocuri, timp de acces infim şi performanţe ridicate la citire şi scriere. Totuşi, ca orice tehnologie nouă, SSD-ul a intrat pe piaţă la un preţ foarte ridicat, oferind capacităţi semnificativ mai mici decât cele ale HDD-urilor cu platane. Avem plăcerea să vă prezentăm în continuare un harddisk cu memorii flash lansat de Intel şi disponibil în ţara noastră sub sigla Kingston, mai precis modelul de 80 GB al seriei SSDNow M.

Kingston SSDNow M - versiunea de 80 GB

Kingston, unul din liderii modiali pe piaţa memoriilor RAM şi flash, a adus în ţara noastră SSD-urile X25-E şi X25-M de la Intel sub numele SSDNow E Series şi SSDNow M Series. Ele se adresează segmentelor high end şi respectiv mainstream, urmând ca ulterior să fie lansată şi o serie pentru segmentul entry level. Litera M din numele produsului testat poate indica atât segmentul în care se încadrează, cât şi faptul că este dotat cu memorii MLC. Dimensiunile sale sunt identice cu cele ale unui HDD pentru laptop de 2.5" şi de aceea o parte din teste au fost făcute cu ajutorul unui portabil foarte performant. Deşi am vrut să realizăm un test ceva mai accesibil uitilizatorilor de rând, nu am putut să nu includem rezultate obţinute cu programe de teste sintetice.

Kingston SSDNow M cu conectori SATA standard

Despre memoria flash se ştie că are probleme la scrierea multor fişiere de mici dimensiuni. Acest fapt nu este însă valabil pentru SSD-ul de la Intel. Testul comparativ de viteză a fost realizat cu un HDD de 3.5” Seagate Baracuda 7200.10 cu 18 MB de memorie buffer şi capacitate de 250 GB (ST3250620AS). Pentru scrierea fişierelor mici am folosit un director de 600 MB cu 7200 de fişiere. Spre surprinderea noastră el a fost copiat de pe acelaşi mediu de stocare pe HDD în 40 s, iar pe SSD în 26 de secunde.

Deoarece nu dispuneam de o matrice RAID sau un HDD cu 10.000 RPM, pentru testarea vitezei de scriere efective pe HDD am copiat fişiere mari pe SSD de pe două HDD-uri simultan. Producătorul specifică o viteză maximă de scriere de 70 MB/s pentru Kingston SSDNow M. În teste am reuşit să obţinem în medie 55 MB/s şi o valoare maximă de 80 MB/s. La citire, am folosit benchmark-ul sintetic al programului SiSoft Sandra. Acesta a oferit un index de 230 MB/s şi o viteză de acces de doar 1 ms. SSD-ul depăşeşte la aceste capitol orice HDD individual şi concurează cu configuraţii RAID ale unor HDD-uri performante.

Kingston SSDNow M - graficul din SiSoft Sandra

Pentru a vedea nişte diferenţe de performanţă ceva reprezentative între un SSD şi un harddisk obişnuit, am instalat sistemul de operare Windows 7 Beta pe un laptop foarte performant. Instalarea a durat 19 minute cu un HDD de 2.5” şi doar 15 minute cu SSD-ul de la Kingston. O diferenţă semnificativă de performanţă a fost însă obţinută la boot-are. După instalarea sistemului operare, fără a instala vreo aplicaţie sau vreun driver, laptopul a boot-at cu HDD-ul în 67 s. În cazul SSD-ului, timpul a scăzut la 36 de secunde.

Kingston SSDNow M are dimensiunile unui HDD de 2.5

Din perspectiva performanţelor, Kingston SSDNow M a reuşit să ne impresioneze. Deşi nu am putut să-l testăm o perioadă mai îndelungată la lucrul efectiv, vrem să credem să el se comportă mai bine decât un HDD cu platane, ţinând cont de cifrele obţinute mai sus. De asemenea mai trebuie să ţinem cont că a fost testat un reprezentant al segmentului mainstream, seria SSDNow E fiind mai rapidă. Acum am vrea să recomandăm oricui această tehnologie, fie pentru laptop, fie pentru unitatea centrală de acasă. Nu putem face aceasta datorită preţului. Pentru modelul testat va trebui să plătiţi la ora actuală nu mai puţin de 1700 lei. Investiţia ajunge să se justifice doar în mediul business sau gaming, atunci când rezistenţa la şocuri şi vitezele cât mai mari sunt foarte importante.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News