MareNostrum, un clasic într-o lume de super-computere

28.08.2007
MareNostrum, un clasic într-o lume de super-computere

Dacă pe vremea lui Mozart sau Beethoven ar fi existat calculatoare, cu siguranţă că ar fi aratat ca cel din imaginile următoare. Ceea ce se vede nu este un calculator normal, ci face parte din elita super-computerelor ale lumii. Mai exact, se află pe a noua poziţie în ceea ce priveşte performanţele şi ar trebui să fim mândri de el, căci se află în Europa.

Aşadar, Barcelona Supercomputing Center deţine cel mai arătos super-computer din lume, MareNostrum pe numele său. Acesta este amplasat într-o încăpere al cărei design aminteşte de sala unui concert de muzică clasică, ce intră în contrast cu aspectul futurist al sistemului, dominat de oţel şi sticlă.

În ceea ce priveşte specificaţiile sistemului, putem spune că deţine 10.240 procesoare, 20 TB memorie RAM şi 280 TB spaţiu de stocare pe harddisk-uri. Placa video nu contează căci nu este făcut pentru jocuri. Locul nouă în lume şi primul în Europa a fost obţinut pe baza testelor de performanţă care au etalat un vârf de 94,21 teraflops. Adică, MareNostrum poate efectua 94.210 miliarde de operaţii pe secundă; cam mult, cam inimaginabil.

MareNostrum

MareNostrum

MareNostrum

MareNostrum

Urmărește Go4IT.ro pe Google News