Noua gamă A-series de procesoare AMD APU – specificaţii oficiale

02.02.2013
Noua gamă A-series de procesoare AMD APU - specificaţii oficiale

AMD actualizează oferta de procesoare pentru plăci de bază cu socket FM2, ridicând performanţele pe partea de CPU dar şi GPU, unde îşi face intrarea un nucleu grafic din seria Radeon HD 8000.

 AMD A-Series - Trinity VS Richland

Noul superstar, modelul A10-6800k este procesorul cu cea mai mare frecvenţă de funcţionare nativă atinsă până acum de un CPU pentru PC-uri desktop – 4.1 GHz standard şi până la 4.4 GHz în mod turbo. În consumul TDP specificat la 100W intră şi nucleul grafic Radeon HD 8670D, echipat cu 384 procesoare de shader ce funcţionează la 844 MHz. Nucleul cu nume de cod Richland mai are în compoziţie şi un controller de memorie dual-channel, ce suportă module DDR3 cu frecvenţă de 1866 MHz.

Comparată cu vechea serie Trinity, Richland reprezintă din păcate doar un upgrade minor, compus din 6 modele de procesoare ce ridică frecvenţele de funcţionare cu 300 MHz pe partea de CPU şi 40 – 80 MHz pe partea de GPU, păstrând neschimbat consumul de energie.

Pentru a îndulci puţin gustul amar lăsat de lipsa de inovaţie pe partea de hardware, AMD oferă împreună cu procesoarele Richland APU şi un pachet numit “elite software experience”, compus din utilitare ce adaugă suport pentru recunoaştere facială, conectivitate wireless şi video streaming, dar şi un sistem ce ne permite să controlăm prin gesturi PC-urile cu platformă AMD FM2.

Noua serie de procesoare AMD APU va ajunge în magazine din această primăvară, înlocuind treptat modelele anterioare. Preţurile de vânzare nu au fost dezvăluite, dar ne putem aştepta ca acestea să fie la un nivel apropiat seriei actuale, alcătuită din modele cu preţuri între 53 şi 122 dolari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult