NVIDIA anunţă Titan X: o placă video cu 12 GB VRAM – Update

NVIDIA anunţă Titan X: o placă video cu 12 GB VRAM - Update

Update: NVIDIA a confirmat atât specificaţiile tehnice complete ale noii plăci video GTX Titan X, cât şi preţul de vânzare. Noul GPU dispune de 3.072 de nuclee CUDA, 8 miliarde de tranzistori şi dispune de lăţime de bandă de 7 teraflopi. De asemenea, există alţi 0,2 teraflopi pentru calculele care au nevoie de precizie ridicată. NVIDIA a comparat noua sa placă video cu un procesor Intel Xenon cu 16 nuclee, dezvăluind că o analiză a unei reţele neurală pe care acesta o termină în 43 de zile, Titan X o poate termina în doar o zi şi jumătate folosind instrucţiuni GPGPU. Preţul este de 999 de dolari în Statele Unite, înlocuind astfel predecesorul Titan Black, care a intrat pe piaţă la un preţ asemănător.

Pe lângă noua sa consolă cu Android TV, NVIDIA a dezvăluit şi o nouă placă grafică de top: Titan X. Este vorba despre cel de-al patrulea membru al gamei Titan care oferă soluţii video pentru entuziaşti, care se întâmplă să fie şi cel mai putenric produs de acest gen de până acum. Din păcate însă, nu avem prea multe detalii despre capabilităţile acestei plăci. NVIDIA păstrează prezentarea detaliată a lui Titan X pentru mai târziu, însă avem la îndemână informaţiile importante.

Titan X este o soluţie single-GPU care va fi în momentul lansării cea mai puternică de pe piaţă. Această performanţă va fi atinsă datorită memoriei video de 12 GB şi celor 8 miliarde de tranzistori care se vor găsi în interiorul său. Titan X pare să fie construit tot pe arhitectura Maxwell GM200, însă integrează un cip cu 30% mai mare decât GTX 970 şi GTX 980. Cam aici se termină detaliile pe care le avem la dispoziţie despre noua placă NVIDIA.

Dezvăluirea a fost realizată în cadrul conferinţei dezvoltatorului de jocuri şi motoare grafice Epic Games, care în acest moment lucrează la un nou joc Unreal Tournament gratuit şi la un titlu free-to-play numit Fortnite. Acestea sunt bazate pe Unreal Engine 4, iar NVIDIA pare să fie în relaţii foarte bune cu Epic, ceea ce sugerează că în viitor, jocurile care vor folosi acest motor grafic ar putea beneficia de pe urma utilizării plăcilor video din seriile GTX.

Jen-Hsun Huang, co-fondatorul NVIDIA, a dezvăluit că Titan X este un răspuns la cerinţele dezvoltatorilor, care au nevoie de performanţă din ce în ce mai ridicată. Unul dintre motivele pentru care este nevoie de cipuri grafice puternice este realitatea virtuală, pe care s-a pus foarte mult accent în ultima vreme. Pentru a oferi framerate-uri mari şi pentru a păstra o calitate grafică ridicată, este nevoie de plăci video rapide, care să beneficieze de multă memorie. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult