NVIDIA ar putea prezenta noua placă video RTX 2080 la Gamescom

14.08.2018
NVIDIA ar putea prezenta noua placă video RTX 2080 la Gamescom

În primăvara lui 2016 se lansa GTX 1080, prima placă video din seria GTX 10 de la NVIDIA. De atunci au apărut multe alte modele mid-range şi entry level şi câteva mai puternice, însă după mai bine de doi ani, această placă grafică este încă valabilă şi încă costă destul de mult. Se pare însă că producătorul de plăci video este în sfârşit pregătit să anunţe o nouă generaţie, iar acest lucru va avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare la Gamescom.

NVIDIA a lansat un clip promoţional numit „Be For The Game” în care se concentrează pe comunitatea din jurul plăcilor sale video: gamerii. Deşi nu oferă detalii concrete despre ceea ce va anunţa în cadrul evenimentului care va fi ţinut luni în Germania, există câteva indicii lăsate de companie în clip care sugerează nu doar că vom vedea noi plăci video şi putem deja deduce şi numele lor.

Numele utilizatorilor din chat-urile care apar pe ecran în timpul clipului sugerează că plăcile video din generaţia nouă vor renunţa la denumirea GTX şi vor adopta noul RTX, litera R sugerând că noul cip va fi capabil să afişeze efecte realizate prin intermediul Ray Tracing, o tehnologie avantasă care necesită foarte multă putere brută de procesare pentru simularea realistă a luminii, reflexiilor şi umbrelor în aplicaţii 3D. De asemenea, noile plăci video nu vor continua în direcţia ultimelor generaţii care au pornit de la GTX 2XX şi au ajuns până la GTX 10XX.

Clipul sugerează că NVIDIA va trece direct la generaţia GTX 20XX, prima placă video din această serie fiind NVIDIA RTX 2080. Dacă se păstrează saltul de performanţă din trecut, este posibil ca acest model să fie chiar mai puternic decât un GTX 1080 Ti din prezent, la un preţ mai mic şi cu memorii mai rapide, RTX 2080 putând fi prima placă video echipată cu noile memorii GDDR6.

Rămâne de văzut însă dacă această nouă placă video RTX 2080 va fi doar prezentată în cadrul evehimentului Be For The Game, sau dacă vom afla detalii complete despre aceasta, precum un preţ şi o dată de lansare. Cel mai probabil însă, plăcile vor ajunge în magazine în această toamnă. În timp ce gamerii abia aşteaptă hardware nou, care să poată duce jocurile noi în rezoluţii şi framerate-uri mai înalte (abia au fost lansate primele monitoare 4K la 144 Hz), aceştia sunt îngrijoraţi de preţuri.

Dacă şi noile plăci video RTX vor fi la fel de performante precum generaţiile precedente pentru aplicaţii de minat criptomonede, este posibil ca plăcile video să fie imposibil de cumpărat pentru majoritatea utilizatorilor, iar preţurile să fie cu mult peste cele recomandate de NVIDIA.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult