Primele chip-uri de memorie GDDR6, de două ori mai rapide decât cele GDDR5, vor fi disponibile înainte de finalul acestui an

07.02.2017
Primele chip-uri de memorie GDDR6, de două ori mai rapide decât cele GDDR5, vor fi disponibile înainte de finalul acestui an

Dacă în privinţa chip-urilor de memoriile DDR4 pentru PC-uri şi dispozitive mobile nevoia de schimbare nu este chiar atât de presantă, acceleratoarele grafice moderne pot beneficia oricând de pe urma unor chip-uri GDDR mai rapide şi eficiente în privinţa consumului de energie.

Trecut prin mai multe revizii, standardul GDDR5 a cunoscut aproape o dublare a vitezelor de transfer, păstrând însă consumul de energie în limite acceptabile. Apărând ca un precursor pentru standardul GDDR6, chip-urile de memorie  GDDR5X au crescut suplimentar lăţimea de bandă până la valoarea de 12Gbit/sec, semnificaţiv mai mult decât memoriile GDDR5.

Ţintind o lăţime de bandă de 16Gbit/sec, noile chip-uri de memorie GDDR6 promise de Micron pentru finalul acestui an vor aduce însă o dublare a vitezelor de transfer şi un consum de energie cu 20% mai mic decât în cazul soluţiilor GDDR5.

Destinate în primul rând echipării acceleratoarelor grafice de înaltă performanţă, chip-urile de memorie GDDR6 ar putea aduce economii importante de energie atunci când sunt folosite în echiparea dispozitivelor mobile. Totodată, densitatea de stocare şi lăţimea de bandă crescute pot duce la diminuarea costurilor de fabricaţie, prin folosirea unui număr mai redus de chip-uri şi controller de memorie simplificat.

Dacă nu apar alte întârzieri, putem aştepta să întâlnim primele generaţii plăci video, console de jocuri şi dispozitive mobile echipate cu chip-uri de memorie GDDR6 în cursul anului 2018.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult