Raspberry Pi 3: un computer de 35 de dolari cu procesor pe 64 de biţi şi WiFi integrat

29.02.2016
Raspberry Pi 3: un computer de 35 de dolari cu procesor pe 64 de biţi şi WiFi integrat

Nici nu a trecut jumătate de an de la debutul Raspberry Pi Zero, că Raspberry Pi Foundation a anunţat o nouă variantă a popularului micro-computer. Raspberry Pi 3 este acum disponibil pentru comandă, păstrând dimensiunile reduse ale predecesorilor săi, oferind însă performanţă ridicată şi câteva componente noi, care vor lărgi orizonturile celor interesaţi de proiecte mai avansate.

Lansarea Raspberry Pi 3 marchează aniversarea de patru ani a originalului Raspberry Pi. Acesta vine cu performanţă de zece ori mai mare decât modelul iniţial, capabilităţi wireless integrate şi compatibilitate completă cu accesoriile şi software-ul de pe modelele precedente.

Pentru noua generaţie de micro-computere, Raspberry Pi Foundation a folosit un nou chipset Broadcom, modelul BCM 2837, cu arhitectură pe 64 de biţi. Acesta integrează un CPU quad-core Cortex-A53 la 1,2 GHz, 1 GB memorie RAM (aceeaşi cantitate de pe modelul cu numărul 2) şi un GPU VideoCore IV la 400 MHz. Dimensiunile plăcii debază sunt identice cu cele de pe Raspberry Pi 2, ceea ce asigură compatibilitate cu carcasele mai vechi disponibile deja la vânzare. Procesorul oferă o creştere a frecvenţei cu 33%, care se manifestă în utilizare reală în viteză cu 50-60% mai mare în aplicaţii pe 32 de biţi în comparaţie cu cel de pe Raspberry Pi 2.

Marea noutate este însă integrarea unor module wireless 802.11n şi Bluetooth 4.1, care duce la eliberarea port-urilor USB pentru cei care foloseau adaptoare pentru conectare la reţea sau la alte dispozitive.

Modelele precedente, Raspberry Pi şi Raspberry Pi 2 vor rămâne la vânzare la preţul de 25, respectiv 35 de dolari, în timp ce noul model Raspberry Pi 3 costă 35 de dolari. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult