Ryzen Threadripper 2990X, noul procesor AMD cu 32 nuclee şi frecvenţă boost de 4GHz, a fost trecut prin teste de performanţă şi overclocking

Ryzen Threadripper 2990X, noul procesor AMD cu 32 nuclee şi frecvenţă boost de 4GHz, a fost trecut prin teste de performanţă şi overclocking

Aşteptat pentru lansare în luna august, Ryzen Threadripper 2990X va fi primul procesor cu 32 nuclee accesibil consumatorilor de rând, capabil să ofere un nivel de performanţă nemaiîntâlnit până acum la un PC desktop.

Destinat platformei AMD Threadripper şi compatibil cu plăcile de bază deja existente pentru socket-ul TR4, Threadripper 2990X continuă ofensiva pornită contra rivalului Intel în urmă cu un an, ducând performanţele la un nivel deocamdată de neatins pentru tabăra adversă.

Potrivit testelor de performanţă neoficiale, rulate folosind popularul benchmark Cinebench R15, Ryzen Threadripper 2990X este de aproximativ două ori mai rapid decât predecesorul Threadripper 1950X, AMD reuşind să dubleze numărul unităţilor de procesare fără compromisul unor frecvenţe de funcţionare mai reduse. Astfel, Ryzen Threadripper 2990X vine cu o frecvenţă minimă garantată de 3.4GHz şi poate atinge 4GHz în modul boost, dacă temperaturile de funcţionare sunt bine ţinute sub control cu ajutorul unui sistem de răcire cu lichid. Similar procesoarelor Ryzen+ pentru socket-ul AM4, noile modele Threadripper suportă tehnologia AMD XFR2, oferind frecvenţe boost de până la 4.2GHz în aplicaţiile slab optimizate pentru multiprocesare.

Din păcate, dublarea performanţelor vine cu preţul unui consum de energie mărit, estimat la aproximativ 250W în aplicaţiile solicitante. AMD dă însă asigurări că energia consumată în condiţii tipice de utilizare va fi mult sub această valoare.

Încercat în condiţii de overclocking, Ryzen Threadripper 2990X a depăşit fără probleme pragul de 4GHz, atingând o frecvenţă maximă de 4.12GHz, aplicată pentru toate cele 32 nuclee de procesare. Din păcate în afara folosirii unui sistem de răcire cu lichid (all-in-one) furnizat de Corsair, sursa citată nu dezvăluie care sunt temperaturile de funcţionare şi consumul de energie obţinut prin setarea voltajului (vCore) la 1.38V.

Cert este că atât modelul Ryzen Threadripper 2990X cu 32 nuclee, dar şi versiunea mai accesibilă cu 24 nuclee, vor putea fi utilizate şi cu sisteme de răcire convenţionale bazate pe heatpipe-uri, AMD dezvăluind un nou cooler oficial – Ryzen Wraith Ripper, garantat să facă faţă consumului de energie anunţat.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult