Samsung lansează SZ985, primul produs din seria Z-SSD, creată pentru a concura gama de SSD-uri Intel Optane

30.01.2018
Samsung lansează SZ985, primul produs din seria Z-SSD, creată pentru a concura gama de SSD-uri Intel Optane

Echipat cu noile chip-uri Z-NAND dezvoltate de Samsung, SZ985 promite performanţe la nivelul soluţiilor de stocare bazate pe tehnologia 3D XPoint folosită de Intel pentru gama de SSD-uri Optane.

Derivată din tehnologia 3D NAND perfecţionată de Samsung în ultimii ani, alternativa Z-NAND reduce latenţele la accesarea datelor şi îmbunătăţeşte considerabil anduranţa.

Cu până la 800GB capacitate de stocare, Samsung SZ985 ia forma unei plăci de extensie cu interfaţă PCI-E X4.

Optimizat pentru folosire intensivă, dispozitivul echipat cu un buffer de 1.5GB memorie LPDDR4 poate acomoda până la 750.000 operaţii concurente (IOPS) la sarcinile de citire a datelor şi peste 170.000 IOPS la cele scriere. Comparând cu specificaţiile rivalului Optane SSD DC P4800X produs de Intel, dispozitivul livrat de Samsung este cu 9% mai lent la sarcinile de citire (IOPS) şi 77% mai lent la cele de scriere (IOPS).

Însă comparat unui SSD cu interfaţă NVMe şi chip-uri V-NAND, cum este Samsung PM963, produsele din gama Z-SSD sunt de 1.7x mai rapide în privinţa vitezelor de acces şi prezintă latenţe la screiere de 5x mai mici.

Samsung SZ985 beneficiază de 5 ani garanţie şi are o anduranţă estimată la 42 Petabytes pentru versiunea cu 800GB capacitate de stocare. Practic, pentru a atinge acest nivel de uzură ar fi nevoie să transferăm pe SSD echivalentul unui disc DVD, de 8.5 milioane de ori.

Având în vedere că produsul dezvăluit de Samsung livrează doar cu 100GB mai multă capacitate de stocare decât soluţia Intel, rămâne de văzut dacă nu cumva Samsung SZ985 va îndulci oferta cu un preţ mai bun. Momentan, niciuna dintre companii nu a comunicat preţul de vânzare oficial.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult