Samsung oferă 128 GB RAM pe o singură plăcuţă

26.11.2015
Samsung oferă 128 GB RAM pe o singură plăcuţă

Multe dintre smartphone-urile de top de pe piaţă au început să vină cu specificaţii apropiate cu cele ale unor laptop-uri, integrând 3 sau 4 GB memorie RAM şi procesoare quad şi octa-core. Deşi am putea spune că performanţa pe PC-uri a stagnat în ultimii ani, multe PC-uri fiind încă echipate cu 4 sau 8 GB memorie RAM, anumite companii lucrează pentru a împinge tehnologia înainte. Samsung este una dintre acestea, care tocmai a lansat un DIMM de memorie RAM impresionant.

Este vorba despre o singură plăcuţă de memorie care poate ţine cip-uri care însumează în total 128 GB. Pentru a construi asemenea memorii, Samsung a folosit o arhitectură nouă numită „through silicon via”. Aceasta permite suprapunerea cipurilor de memorie şi conectarea lor prin tuburi de silicon verticale, care trec pe la fiecare nivel. Astfel, nu este necesară conectarea în modul clasic folosind circuite conductoare, densitatea de memorie fiind ridicată cu mult.

Pentru a realiza o astfel de DIMM de memorie, Samsung a integrat 144 de cip-uri de 4 GB. Acestea sunt dispuse în 36 de „pachete”, care sunt plasate pe ambele părţi ale plăcuţei. Conform companiei, această memorie este cea mai mare şi totodată cea mai eficientă din punct de vedere al consumului de energie din lume.

Desigur, nu vom putea merge mâine în magazin să plecăm cu un PC echipat cu aşa ceva. Momentan memoriile de 128 GB de la Samsung sunt dedicate serverelor şi soluţiilor backend de business. Preţul nu a fost încă dezvăluit, însă mai mult ca sigur ajunge la câteva mii de dolari pentru fiecare bucată. Cu siguranţă însă, odată cu dezvoltarea tehnologiei „through silicon via”, probabil că vom vedea mai multe soluţii pentru consumatori de capacitate mai mică precum 32 sau 64 GB RAM pe o singură memorie. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult