SanDisk a anunţat SSD-uri ieftine pentru computere entry-level

SanDisk a anunţat noua serie Z400s de SSD-uri, dedicate producătorilor OEM şi celor care realizează dispozitive integrate. Acestea nu vor fi disponibile în magazinele de specialitate, însă se vor găsi în curând în majoritatea computerelor ieftine, în locul vechilor hard disk-uri. SanDisk urmăreşte îmbunătăţirea performanţei pe dispozitive entry-level, oferind viteze de acces mai mari faţă de alte soluţii de stocare din acelaşi segment de preţ.

Conform specificaţiilor oficiale, se pare că Z400s ar putea oferi performanţă mai mare de 20 de ori faţă de HDD-urile integrate în laptop-urile ieftine, aducând de la sine un consum de energie de 20 de ori mai mic şi fiabilitate sporită. Nu este specificat dacă aceste SSD-uri sunt comparate cu unităţi de stocare de capacitate asemănătoare sau nu, însă au fost promise patru modele. Cel mai mic oferă 32 GB spaţiu de stocare, iar cel mai mare 256 GB, modelele de medie fiind realizate cu cipuri NAND de 64 şi 128 GB.

SanDisk va realiza SSD-urile Z400s în trei formate diferite. Cele pe format mSATA vor beneficia de dimensiunile 32, 64 şi 128 GB, cele pe format 2,5”/7mm vor oferi stocare pe toate gusturile, de la 32 la 256 GB, iar cele pe format M.2 2280 încep de la 64 GB. Ce nu a fost dezvăluit însă este preţul efectiv al acestor unităţi. Compania promite costuri mici pentru integratori, însă acestea vor fi negociate cu fiecare companie în parte. Volumul va dicta cu siguranţă preţul final, întrucât companiile care aleg să cumpere mai multe unităţi vor primi oferte mai bune.

La capitolul performanţă, aceste SSD-uri de la SanDisk nu vor impresiona pe nimeni. Vitezele teoretice de 549 MB/s la citire şi 330 MB/s la scriere s-ar putea dovedi a fi puţin exagerate, fiind rezultatul unor teste în condiţii ideale, însă există deja SSD-uri accesibile care oferă viteze mai mari. Acestea sunt însă performanţe de lăudat pentru segmentul de piaţă vizat, însă ar fi dezamăgitor dacă producătorii vor alege Z400s şi pentru produsele premium, pentru a mai tăia din costuri.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult