Sistem AMD Kaveri – noul APU în teste, într-un sistem pentru acasă

17.06.2014
Sistem AMD Kaveri - noul APU în teste, într-un sistem pentru acasă

Sistemele dotate cu unităţi APU de la AMD au fost în ultimii ani o soluţie atractivă pentru cei ce doreau un desktop PC la un preţ accesibil. Ele ofereau o performanţă decentă în lucrul de zi cu zi şi, la nevoie, puteau rula unele jocuri cu performanţe mai bune decât cele ale soluţiilor grafice integrate de la Intel. La începutul anului, AMD a lansat noua plaformă Kaveri de APU-uri şi avem aici un sistem ce foloseşte unul din primele procesoare disponibile pe piaţă. Este vorba despre AMD A10-7700K Black Edition, tactat la 3,5 GHz.

Sistemul de faţă, aflat în oferta unui magazin online important de pe piaţa românească, vine cu o carcasă interesantă, o placă de bază micro ATX şi un număr minim de componente. Sistemul a fost construit pentru a oferi un preţ de achiziţie redus, oferind ulterior posibilitatea unor upgrade-uri. Vom încerca în continuare să vedem cum se comportă acest sistem în sarcinile uzuale, dar şi în jocuri actuale.

Sistemul Home Kaveri, într-o carcasă mini tower

Construcţie

Sistemul Home Kaveri este integrat într-o carcasă mini tower Zalman T1 Plus. Neagră, cu un profil zvelt, ea este o prezenţă sobră, dar şi atractivă în acelaşi timp. Deşi este construită din tablă relativ subţire şi nu cântăreşte prea mult, carcasa oferă un panou frontal cu conectori, locaşuri suficiente pentru ventilatoare şi loc pentru management al cablurilor. În spate găsim un ventilator de 92 mm, iar în faţă şi pe panoul lateral pot fi amplasate unul, respectiv două ventilatoare de 120 mm.

Cele două panouri laterale se deschid uşor, fiind fixate cu şuruburi ce se desfac cu mâna. În interior găsim o placă de bază micro ATX, loc pentru două HDD-uri de 3.5” şi un singur locaş pentru unitate optică. Aceasta din urmă este acoperită de un capac pe panoul frontal al carcasei. În mod surprinzător, carcasa de la Zalman oferă locaşuri separate pentru trei SSD-uri de 2.5”: unul pe podeaua carcasei, unul sub unitatea optică şi unul în spatele plăcii de bază. Sursa este amplasată jos şi am mici reţineri în legătură cu această soluţie.

Zalman T1 Plus - dispunerea locaşurilor în carcasă

Picioarele carcasei o înalţă cu 5-6 mm, spaţiu insuficient pentru a oferi un flux de aer decent pentru sursă. Da, ventilatorul de 120 mm al sursei preia aerul de sub carcasă, printr-ul fel de filtru. După mai multe ore de funcţionare, carcasa sursei era destul de caldă. Pe panoul lateral din faţa plăcii de bază se găseşte un alt filtru de praf, în dreptul celor două zone de fixare pentru ventilatoarele de 120 mm. Ventilatorul frontal poate fi amplasat sub HDD-uri şi ar trage aer prin fantele laterale frontale ale carcasei. În mod surprinzător, această carcasă de la Zalman permite instalarea unui sistem de răcire cu apă.

Specificaţii

  • APU: AMD A10-7700K Black Edition
  • CPU: 3,5 GHz, 3,7 GHz turbo, dual core, quad thread, 4 MB L2 cache, 28 nm, 95 W TDP
  • Placa de baza: Gigabyte GA-F2A88XM-DS2
  • Chipset: AMD A88X
  • GPU integrat: AMD Radeon R7
  • GPU dedicat:
  • RAM: 1 x 4 GB DDR3, 1600 MHz, Kingmax
  • HDD: 500 GB, 7200 RPM, 32 MB buffer, SATA III, Toshiba
  • Unitate optică: DVD RW, Samsung
  • Reţea: Gigabit LAN Realtek
  • Conectori: 4 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, DVI DL, D-Sub, PS/2, RJ-45, 3 x audio
  • Conectori frontali: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 2 x audio
  • Altele: adaptor WiFi N150
  • Sunet: Realtek ALC887 7.1
  • Sistem de operare: Windows 7 Ultimate SP 1 64 bit
  • Sursă: 400 W, Super Flower SF-400P12P
  • Ventilatoare: 1 x 92 mm spate
  • Dimensiuni: 427 x 364 x 189 mm

Procesorul AMD A10-7700K vine cu un cooler stock

Platforma Kaveri

Unităţile de procesare APU nu reprezintă o noutate, însă Kaveri reprezintă produsul spre care a tins încă de la început această arhitectură integrată de la AMD. Kaveri poate să pară doar un upgrade al modelelor de până acum, însă este mai mult de-atât. El vine cu a treia generaţie de arhitectură de tip Bulldozer, construită cu procesul de 28 nm. În felul acesta, pe cip au putut fi integraţi până la 2,41 miliarde de tranzistori, cu 85% mai mulţi decât în generaţia anterioară. Având o densitate mai mare de tranzistori, cipul este tactat la frecvenţe puţin mai mici.

Una dintre facilităţile cele mai importante aduse de Kaveri este HSA (Heterogenous System Architecture). Această arhitectură pune CPU şi GPU pe picior de egalitate, astfel încât să poată lucra simultan cu aceleaşi date din aceeaşi zonă de memorie. Ea deschide drumul către o serie întreagă de aplicaţii. Din punct de vedere al distribuţiei pe cip, modelul A10-7700K vine cu două module de procesare de tip CPU şi un GPU cu 384 de nuclee de procesare. Deşi este prezentat pe piaţă ca fiind un procesor quad core, cele două module au fiecare câte două thread-uri de procesare.

Sursa de 400 W, amplasată la baza carcasei

Noile APU-uri Kaveri de la AMD sunt compatibile cu noile socket-uri FM2+. Acestea acceptă şi APU-uri din generaţie anterioară, cu socket FM2. AMD a introdus şi chipset-ul A88X pentru această nouă generaţie de unităţi de procesare, iar placa de bază Gigabyte GA-F2A88XM-DS2 îl integrează. Revenind la procesor, A10-7700K are multiplicatorul deblocat, o frecvenţă turbo de 3,8 GHz şi 2×2 MB L2 cache. Modulul grafic rulează la 720 MHz, iar controller-ul de memorie suportă DDR3 cu o frecvenţă maximă de 2133 MHz.

Placa de bază

Placa de la Gigabyte nu excelează, însă oferă o câteva opţiuni de upgrade. Cele două slot-uri de memorie pot suporta 64 GB DDR3 în dual channel, iar cele patru porturi pentru HDD sunt de tip SATA III. Pe panoul de conectori din spate găsim două porturi USB 3.0, iar pe placă mai găsim un conector similar pentru porturi de pe panoul frontal. Un slot PCI Express 3.0 x16 oferă utilizatorului posibilitate instalării unei plăci video mai performante, de preferat cu chipset AMD. Carcasa acceptă o placă video de 30 cm lungime, iar sursa vine cu un conector cu 8 pini şi unul cu şase pini.

Placa de bază Gigabyte GA-F2A88XM-DS2

Nu prea ştiu cum a supravieţuit portul PS/2 pe panoul din spate al acestei foarte moderne plăci de bază. Nu am apreciat însă lipsa unei ieşiri video HDMI, de departe cea mai populară în ultimii ani. Placa de reţea este de tip Gigabit, iar chipset-ul audio Realtek ALC887 vine cu suport 7.1. Pentru cei interesaţi, placa vine cu UEFI Dual BIOS, cu mai multe facilităţi de overclocking. Sunt sigur că unii utilizatori vor aprecia acest lucru, din perspectiva faptului că multiplicatorul procesorului este deblocat. Sistemul de răcire va necesită însă un upgrade.

Conectorii plăcii de bază

Performanţe

Decente. Acesta este cuvântul ce descrie performanţele oferite de acest sistem. Ţinând cont că vorbim despre un sistem accesibil pentru acasă, orientat eventual pentru jocuri uşoare, procesorul AMD A10-7700K se comportă foarte bine. Dacă ar trebui să-l punem alături de un model de la Intel, acesta ar fi probabil un Core i3 din ultimele două generaţii. Nu este un model pentru procesare foto sau video, însă se va descurca foarte bine în mediul office şi la navigare pe Internet. Ba mai mult, versiuni viitoare ale aplicaţiilor uzuale ar putea folosi la maxim la un moment dat arhitectura HSA introdusă de AMD.

PCMark Vantage 64 bit – 7.186 (Productivity – 6.531)
PCMark 7 – 2.469
PCMark 8 – 2.200
3DMark Vantage Entry – 14.228 (GPU – 17.251 / CPU – 9.325)
3DMark Vantage Performance – 4.578 (GPU – 3.913)
3DMark11 – E 2.295 / P 1.435 / X 393
3DMark 2013 Fire Strike – 700
3DMark 2013 Cloud Gate – 4.143
3DMark 2013 Ice Storm – 41.519

Sursa are un spaţiu de admisie îngust sub carcasă

Jocuri

Deşi AMD vrea să ofere cu Kaveri posibilitatea de-a rula majoritatea jocurilor actuale la rezoluţie full HD cu 30 fps, folosind diverse niveluri de setări, am ales să testăm sistemul cu un monitor modest, cu rezoluţie de 1280×1024 pixeli. Se pare că această alegere a fost destul de inspirată, deoarece placa video integrată nu excelează în multe titluri actuale sau chiar mai vechi. Acest lucru a fost previzibil după scorurile obţinute în testele de performanţă şi este confirmat de testele reale în jocuri. Cei ce doresc performanţe mai bune ar trebui să se gândească la un upgrade. Mai precis, ar trebui să ia în considerare o placă video din gama de mijloc, cu GPU semnat AMD. Ea ar putea fi folosită în paralel cu cea integrată, placa de bază beneficiind de tehnologia AMD Dual Graphics.

Metro Last Light – DX11, Low, AF 4x – 11 fps
FarCry 3 – DX11, Low, No MSAA, V-Sync Off – 20 fps
DiRT 3 – Medium, MSAA 2x, V-Sync Off – 31 fps
CoD Modern Warfare 3 – High, AA 2x – 34 fps

Sistem Home Kaveri - o carcasă zveltă

Alte aspecte

În testele de performanţă şi în timpul unei sesiuni mai lungi de encodare video, cooler-ul stock al procesorului a început să devină gălăgios, turaţia sa depăşind 4000 RPM. Ventilatorul din spate nu a ajustat foarte mult şi carcasa are nevoie de îmbunătăţiri la acest capitol dacă sistemul va fi folosit pentru sesiuni mai lungi de gaming. De asemenea, recomand amplasarea ei pe un suport ce oferă mai mult spaţiu de admisie pentru sursă.

Preţ şi disponibilitate

Sistemul Home Kaveri este disponibil în oferta magazinului virtual PCGarage.ro, la preţul de 1.499 lei.

Sistemul Home Kaveri - panoul frontal

Concluzie

Acest sistem se adresează unui utilizator obişnuit, aflat în căutarea unui sistem capabil, dar accesibil. De asemenea, el poate fi o soluţie pentru un utilizator ce rulează jocuri în weekend şi ar fi interesat la un moment dat de un upgrade pentru placa video. Un SSD, mai multă memorie RAM şi o placă video mainstream ar transforma acest sistem într-unul semnificativ mai performant, atât în mediul office, cât şi în jocuri.

Părţi pozitive

carcasă bine construită, cu opţiuni de upgrade
APU capabil în segmentul său de preţ
potenţial de overclocking
raport bun preţ/performanţe

Părţi negative

jocurile noi necesită o placă video mai bună
carcasa are nevoie de cel puţin un ventilator în plus

Urmărește Go4IT.ro pe Google News