Snapdragon 1000 ar putea fi primul procesor veritabil pentru platforma PC, lansat de Qualcomm

25.06.2018
Snapdragon 1000 ar putea fi primul procesor veritabil pentru platforma PC, lansat de Qualcomm

Rivalitatea clasică AMD vs Intel pare că se transformă într-o cursă cu 3 competitori, Qualcomm intrând în joc cu primul său procesor dezvoltat special pentru platforma PC.

După ce mai întâi a experimentat, adaptând pentru sisteme laptop un chipset gândit iniţial pentru telefoane high-end, Qualcomm ridică ştafeta lansând un chipset proiectat de la bun început pentru formatul sistemelor laptop. Acceptând compromisul unui consum de energie uşor crescut, Snapdragon 1000 duce performanţa la nivelul procesoarelor Intel Core din gama low-power.

Soluţia oferită de Qualcomm este un SoC (System-on-Chip) complet echipat, pachetul cu dimensiuni 20×15 mm integrând un CPU multi-core bazat pe nucleul de înaltă performanţă Cortex-A76, GPU de ultimă generaţie şi un repertoriu bogat de opţiuni pentru conectivitate.

Chip-ul cu un consum de 12W va putea fi instalat în plăci de bază cu soket compatibil, la fel ca procesoarele Intel şi AMD. În funcţie de particularităţile dispozitivului, acesta va putea fi răcit pasiv, sau cu ajutorul unui ventilator.

Noile laptopuri cu chipset Snapdragon 1000 vor rula o ediţie de Windows 10 adaptată pentru procesoare ARM, însă tehnologiile de emulare x86 furnizate deja de Microsoft ar trebui să asigure o compatibilitate destul de bună cu aplicaţii populare pentru PC.

Designul de referinţă furnizat de Qualcomm prevede toate dotările aşteptate de la un laptop modern: conectivitate Gigabit Ethernet, Wi-Fi AC şi chiar suport pentru conexiuni de internet mobil. Încadrate la gama de buget, noile portabile vor avea până la 16GB memorie RAM şi pot fi configurate cu două module de stocare, fiecare având capacitate de 128GB.

Deşi este dezavantajat de lipsa suportului nativ pentru aplicaţii x86, chipsetul SDM1000 ar putea ameninţa monopolul deţinut de Intel şi AMD asupra platformei PC. Deocamdată, Qualcomm nu oferă cifre de performanţă exacte, însă din afirmaţii făcute deja aflăm că nucleul Cortex-A76 este cu până la 35% decât soluţia folosită cu chipsetul Snapdragon 850. Ţinând cont de vehemenţa cu care Intel a criticat colaborarea dintre Qualcomm şi Microsoft şi chiar a încercat să blocheze adaptarea chipsetului Snapdragon 835 pentru folosirea cu dispozitive Windows 10, acuzând încălcarea mai multor tehnologii brevetate, putem fi siguri că tabăra Intel nu este deloc încântată de progresele noului rival.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult