SSD – o tehnologie nesigură

19.03.2008
SSD – o tehnologie nesigură

Acesta pare să fie concluzia unui raport independent realizat de compania Avian Securities. Conform datelor colectate de la un producător major care nu a fost numit, 20-30% din harddisk-urile SSD sunt returnate datorită defecţiunilor sau a nemulţumirilor legate de performanţă. Această rată este imensă comparativ cu 2% în cazul harddisk-urilor normale ale aceluiaş producător. Defecţiunile apărute se datorează cipurilor de memorie sau controller-ului de memorie. Problemele legate de performanţă cred că sunt subiective şi au de-a face cu lipsa de informare a utilizatorilor şi cu publicitatea greşită din partea producătorilor.

Harddisk SSD de 64 GB de la Samsung

Sporul de performanţă al unui sistem dotat cu SSD are la bază viteza de citire aleatorie care nu mai este influenţată de localizarea fizică a datelor ca în cazul discurilor cu platane. Din nefericire, utilizatorii nu sunt informaţi că memoria flash este foarte lentă la scrierea sau citirea unui număr mare de fişiere mici. Per ansamblu, avantajele SSD-ului depăşesc ca importanţă această problemă, dar nu o fac insignifiantă. Cum costul unui laptop cu SSD depăşeşte cu 700-900 $ versiunea cu harddisk obişnuit şi nu oferă nici măcar aceeaşi cantitate de memorie, trebuie să ne întrebăm dacă o astfel de investiţie se justifică. Probabil că nu. Cel puţin pe moment.

Lenovo Thinkpad X300 - un ultraportabil cu SSD

Update: Dell a comentat oficial în legătură cu raportul de la Avian Securities şi a infirmat cifrele de mai sus. Conform declaraţiilor, raportul „nu se apropie nici măcar vag de datele înregistrate de noi”. Dell susţine că rata de returnare a SSD-urilor este mai mică sau cel puţin egală cu cea a harddisk-urilor obişnuite. Se pare că aceste replici au venit în urma sugestiilor din presa IT că Dell ar fi „producătorul major” de care vorbeşte autorul raportului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News