Cum arată Oceanul Antarctic filmat de pe spatele balenelor, folosind tag-uri video fixate de cercetători

23.04.2020
Cum arată Oceanul Antarctic filmat de pe spatele balenelor, folosind tag-uri video fixate de cercetători

Timp de mulți ani, singura modalitate la îndemâna cercetătorilor pentru a observa comportamentul balenelor în natură era folosirea tag-urilor GPS, permițând înregistrarea prin satelit a deplasărilor și adâncimile de scufundare. Însă tehnologia modernă duce lucrurile mult mai departe, acum fiind posibil să observăm natura chiar din perspectiva animalului aflat în sălbăticie. Și ce experiență poate fi mai străină de lumea noastră decât documentarea video a vieții balenelor din Peninsula Antarctică.

Renumit prin ferocitatea furtunilor care îl străbat și distanța considerabilă față de orice continent locuit de oameni, Oceanul Antarctic (Oceanul de Sud) este și el vizat de schimbările climatice, apele sale trecând printr-un proces de încălzire accelerată, care ar putea transforma întreaga regiune în doar câteva zeci de ani. Direct vizate de aceste schimbări, balenele din regiune sunt studiate de cercetătorii americani folosind drone aeriene și, mai nou, agățând cu ajutorul unor harpoane speciale camere video relativ miniaturale, care pot filma timp de zile sau săptămâni deplasările subacvatice.

Denumită „cetacean-eye-view of the world”, perspectiva de observație cu totul unică, obținută cu ajutorul tag-urilor temporare fixate pe aproximativ 200 de mamifere, ajută cercetătorii să înțeleagă mai bine modul lor de viață. Pe lângă secvențe video sunt înregistrați și alți parametrii importanți, cum ar fi direcția și viteza de deplasare, adâncimea de scufundare și tiparul de zi cu zi al balenelor, cercetătorii încercând să determine dacă schimbările climatice le-au afectat acestora obiceiurile de hrănire.

Având ca meniu principal Krill-ul, o specie de crustacee cu dimensiuni în general de 1-2 cm care se deplasează în roiuri compacte, cetaceele din apropierea continentului Antarctic străbat distanțe considerabile în căutarea abundenței de hrană necesară pentru a-și susține corpurile uriașe. În mod evident, topirea accelerată a ghețarilor, încălzirea oceanului și modificarea curenților subacvatici au impact major asupra uriașelor mamifere, existând pericolul ca înrăutățirea condițiilor de hrănire să accelereze scăderea populațiilor de balene.

Funcționând ca și translatori universali pentru viața balenelor, tag-urile video arată oamenilor de știință exact cum sunt resimțite efectele schimbărilor climatice în mediul subacvatic. Pentru a echipa o balenă cu un astfel de dispozitiv, echipa de cercetători trebuie să „vâneze” exemplarul vizat în natură, aplicând senzorul pe spatele mamiferului folosind un harpon special, conceput pentru a nu răni animalul. În loc de cârlige și țepe metalice sun folosite ventuze temporare care doar se fixează de pielea balenei prin efectul de vacuum, aceasta nefiind în niciun fel incomodată de „pasagerul” preluat.

La finalul perioadei de observație, în general nu mai lungă de 1-2 zile, camera video plutește la suprafață pentru a fi recuperată, folosind coordonatele de localizare stabilite prin GPS.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult