Neuralink, companie fondată de Elon Musk, speră să implanteze primele cip-uri pe creierul oamenilor în 2022

07.12.2021
Neuralink, companie fondată de Elon Musk, speră să implanteze primele cip-uri pe creierul oamenilor în 2022

Fondată de Elon Musk, Neuralink are toate șasele să devină o companie cu notorietate în 2022, cercetările desfăşurate în domeniul interfeţelor creier-computer avansând suficient de mult pentru a permite debutul comercial, cu cip-uri implantabile direct pe creierul oamenilor.

Dezvoltate în discreţie aproape totală, până când Elon Musk a decis că progresele făcute sunt suficient de mari pentru a merita o ieşire publică, Neuralink a ieșit din anonimat în anul 2019, odată cu dezvăluirea primului prototip pentru un dispozitiv implantabil, capabil să ofere interfaţă directă între dispozitive electronice şi creierul persoanelor paralizate. Totuși, ajutarea persoanelor cu deficiențe locomotorii este doar începutul.

Într-un viitor nu prea îndepărtat, vei putea merge la o clinică specializată, unde să-ți implantezi un cip care să-ți permită să controlezi smarphone-ul sau PC-ul la care lucrezi doar cu puterea gândului. De ce nu, un implant și pentru controlarea mașinilor Tesla, împărțind „efortul” cu computerul dedicat pentru condus autonom, fără să mai ai vreodată nevoie de butoane, sau măcar de interfața touch.

Neuralink implant

Dar până atunci, Neuralink a finalizat experimentele desfășurate pe maimuțe și este pe cale să treacă la etapa de testare cu voluntari umani, confirmând dezvoltarea unui tip de implant foarte sigur de folosit și fiabil, care poate fi instalat și îndepărtat în condiții de siguranță. În primă etapă „candidații” vor fi selectați din rândul persoanelor cu probleme locomotorii severe, cum ar fi leziuni la coloana vertebrală și paraplegici.

Reiterând ținta pentru debutul comercial în 2022, Elon Musk precizează că ”standardele Neuralink pentru implantarea dispozitivelor sunt substanțial mai înalte” decât cerințele formulate de autoritatea americană FDA.

În ciuda istoricului de a livra promisiuni mai optimiste decât este cazul, afirmațiile lui Musk par să fie susținute de progresele demonstrate deja de Neuralink. Spre exemplu, compania a distribuit în luna aprilie un clip foarte sugestiv, prezentând o maimuță „augmentată” cu un cip Neuralink, participând la un joc video folosind nimic altceva decât propriile gânduri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult