Amazon Go: supermarketul din care poţi să cumperi fără să plăteşti la casă

06.12.2016

Mersul la cumpărături poate fi o experienţă neplăcută, mai ales în anumite zile sau la anumite ore, în care poţi sta zeci de minute la coadă la casă pentru a plăti produsele pe care le-ai pus în coş. Amazon crede că are o soluţie pentru această problemă, înlăturând complet cozile şi casele de marcat. Acest concept de magazin se numeşte Amazon Go şi te lasă să intri în magazin, să iei produsul sau produsele dorite de pe raft şi să ieşi fără să porţi grija plăţii. Totul se face automat, fără interacţiunea utilizatorului.

Amazon Go este un supermarket aproape complet automatizat. La intrare, utilizatorul îşi scanează de pe telefon contul de Amazon, după care sistemul avansat de supraveghere îl urmăreşte în tot magazinul şi la tot pasul. Astfel, Amazon va şti exact ce produse şi în ce cantităţi ai ridicat de pe raft şi ai pus în coş sau plasă şi le adaugă într-un coş de cumpărături virtual. Acesta poate fi consultat în orice moment de pe telefon, iar la ieşirea din magazin valoarea este achitată prin intermediul contului Amazon.

Cu toate că această descriere şi clipul de mai sus par a fi extrase din filme SF, Amazon chiar deschide primul Amazon Go în oraşul Seattle din Statele Unite la intersecţia dintre 7th Avenue şi Blanchard Street. Acesta va fi deschis momentan doar pentru angajaţii Amazon într-un program de beta testing, iar în 2017 va fi deschis pentru publicul larg. Compania speră să extindă lanţul de magazine Go şi cu siguranţă că alte compani concurente vor începe să dezvolte tehnologii similare în cazul în care experimentul Amazon se va dovedi a fi un succes.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult