Bateriile Li-Ion din viitorul apropiat se vor încărca în doar câteva minute

Bateriile Li-Ion din viitorul apropiat se vor încărca în doar câteva minute

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Nanyang, Singapore, au dezvoltat o nouă tehnologie pentru acumulatori Li-Ion care ar putea să schimbe complet modul în care utilizăm dispozitivele mobile. Aceştia susţin că pot încărca 70% din capacitatea totală unui acumulator obişnuit în numai două minute, iar acesta ar putea rezista în timp la încărcări succesive timp de două zeci de ani.

Astfel, problema telefoanelor mobile care trebuie încărcate odată sau de mai multe ori pe zi ar putea dispărea, întrucât în doar câteva minute ar putea stoca destulă energie pentru mai multe ore de utilizare. Având în vedere că nu ne putem aştepta la o creştere semnificativă a capacităţii de stocare a bateriilor, încărcarea rapidă ar fi o soluţie excelentă pentru prelungirea duratei de utilizare a dispozitivelor.

De asemenea, maşinile electrice, care devin din ce în ce mai populare, ar putea beneficia de pe urma noii tehnologii, putând fi încărcate pentru funcţionarea pentru sute de kilometri aproape instant. Având în vedere că momentan durează aproximativ patru ore să încarci acumulatorul unei astfel de maşini, descoperirea cercetătorilor din Singapore ar putea aduce timpul de alimentare al unei maşini electrice la un nivel apropiat de cel al vehiculelor pe combustibil fosil.

Această performanţă a fost atinsă înlocuind anodul din grafit utilizat până în prezent cu un gel realizat din dioxid de titaniu, acelaşi material folosit pentru absorbţia razelor UV. Spre diferenţă de alte tehnologii asemănătoare promise de cercetători în trecut, soluţia de faţă pare plauzibilă, în special datorită faptului că este bazată pe tehnologie deja existentă. Planul este ca noile baterii Li-Ion cu încărcare rapidă să ajungă pe piaţă în următoarii doi ani. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult