Cercetător: E posibil ca o civilizaţie dezvoltată tehnologic să fi trăit pe Terra cu miliarde de ani înaintea oamenilor

A mai existat vreodată viaţă în sistemul nostru solar, pe sateliţi naturali, planete sau chiar pe Terra cu mult înainte de apariţia formelor de viaţă care au dus la apariţia speciilor actuale? Aceasta este una dintre întrebările pe care şi le pun mulţi oameni de ştiinţă. Profesorul Jason Wright, un astrofizician de la Pennsylvania State University, crede că acest lucru este foarte probabil, dar că dovezile sunt ascunse adânc în interiorul scoarţei terestre.

Este posibil ca o specie avansată să fi trăit pe Venus sau Marte, înainte de schimbarea climei pe aceste planete. Wright crede că rămăşiţele acestor civilizaţii avansate din punct de vedere tehnologic ar putea fi găsite la mare adâncime, unde au fost ascunse de mişcările plăcilor tectonice şi eroziune.

 

Puteţi citi lucrarea lui Wright pe site-ul Arxiv.org.

 

Oricât ar părea de improbabilă, teoria are fundamente ştiinţifice. Se estimează că la 10.000 de ani după dispariţia oamenilor de pe planetă aproape toate urmele existenţei lor de la suprafaţă – oraşe, poduri, structuri de oţel – vor dispărea ca şi cum nu ar fi existat niciodată.

 

Potrivit cercetărilor, primele forme de viaţă au apărut pe Terra acum aproximativ 4,28 miliarde de ani. Se estimează că pe planetă trăiesc între 10 şi 14 milioane de specii.

 

Este posibil ca specia care a trăit pe Terra acum miliarde de ani să fi fost eliminată chiar de inteligenţa artificială pe care a creat-o. Lordul Martin Rees, un cunoscut astrofizician, crede că formele de inteligenţă cu care omenirea va lua contact vor fi total diferite de cele pe care le cunoaştem. „Va fi un fel de entitate electronică”, a declarat el. Cu alte cuvinte, aceşti extratereştri vor fi, cel mai probabil, inteligenţa electronică în care au evoluat maşinile în altă parte a spaţiului după ce şi-au eliminat creatorii organici.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult