Clădire ecologică

08.05.2007
Clădire ecologică

O idee destul de veche, dar aproape anonimă, a fost implementată de proprietarii clădirii Manchester CIS Tower; şi anume, acoperirea faţadei cu panouri fotovoltaice. În primul rând se scad costurile de întreţinere prin reducerea energiei electrice consumată de la reţeaua naţională, iar clădirea capătă şi un aspect interesant, modern, futurist chiar.

Clădirea a fost „pavată” cu 7.244 de panouri dintre care doar 4.898 transformă energia solară în energie electrică, aspect despre care nu se vorbeşte, dar care probabil că are legătură cu zona de nord a clădirii pe care evident nu o prea luminează direct Soarele. Cele aproape 5.000 de panouri produc o putere de 390 kWh suficientă pentru a alimenta în continuu chiar şi 2.000 de PC-uri.

Şi pentru a întări afirmaţiile că Manchester CIS Tower este o clădire ecologică, proprietarii au mai montat pe acoperiş şi 24 de turbine eoliene care asigură 10% din necesarul zilnic de energie electrică.

Indiferent de costuri, consider că acest gen de idei ar trebui materializate tot mai des. Practic vorbim de utilizarea unor energii gratuite şi nepoluante, iar costurile de implementare sunt relativ mici dacă le raportam la cele de construcţie ale unei clădiri. În cazul de faţă, întreaga operaţiune de schimbare a faţadei clădirii a costat 5.5 milioane de lire sterline.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News