De la ficţiune la realitate: glonţul auto-ghidat care nu-şi ratează niciodată ţinta

Proiectat de inginerii DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) pentru echiparea armatei americane, glonţul auto-ghidat numit Extreme Accuracy Tasked Ordnance (EXACTO) a trecut de la faza de proiect la cea de prototip funcţional, oferind până şi trăgătorilor începători capacitatea de a lovi ţinte de la mare distanţă, inclusiv în mişcare.

Demonstrate într-un clip de prezentare, gloanţele EXACTO au capacitatea de a-şi ajusta singure traiectoria către ţinta marcată cu laser infraroşu, putând lovi sub ghidarea unui ţintaş experimentat aproape orice fel de ţinte, staţionare sau mobile.

Comparat rachetelor convenţionale prevăzute cu funcţie de ghidare a traiectoriei, gloanţele EXACTO sunt de calibru suficient de mic (.50) pentru a fi trase cu o simplă puşcă cu lunetă. În viitor, inginerii DARPA vor continua să îmbunătăţească tehnologia proiectilelor auto-ghidate pentru şi mai multă acurateţe, totodată acoperind o gamă mai largă de calibre.

De la ficţiune la realitate: glonţul auto-ghidat care nu-şi ratează niciodată ţinta

Momentan, nu a fost stabilit un calendar pentru echiparea lunetiştilor americani cu muniţie EXACTO, însă putem aştepta ca această decizie să fie luată odată ce tehnologia va atinge un nivel suficient de maturitate.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult