Discurile audio tipărite 3D sunt slabe, dar promiţătoare

21.12.2012
Discurile audio tipărite 3D sunt slabe, dar promiţătoare

Tiparul tridimensional este una dintre acele tehnologii pe care mulţi le doresc şi foarte puţini şi le permit, însă experimentul făcut de un editor al site-ului Instructables ne arată că viitorul poate fi extrem de interesant, iar utilizările, neaşteptate.

Dacă întrebaţi un audiofil, fie că este doar un individ obişnuit sau de o celebritate precum Neil Young, acesta vă va spune că maximul calităţii audio a fost atins de echipamentele casnice în epoca discurilor, formele de stocare ulterioare fiind doar un regres. Experimentul făcut de Amanda Ghassaei este departe de orice pretenţie de calitate, însă este unul interesant care ar putea influenţa într-o bună zi distribuţia digitală a muzicii.

Folosind o imprimantă 3D cu rezoluţie de 600 dpi, aceasta a tipărit un disc care a putut fi redat pe un pickup obişnuit. Pornind în sensul opus al căii prin care obţinem fişierele audio digitale, Amanda Ghassaei  a plecat de la sinusoidalele unui fişier MP3, a generat un model 3D al viitoarelor şanţuri şi apoi le-a modelat în binecunoscuta spirală a unui disc de pickup.

Chiar dacă imprimanta folosită a fost una dintre cele mai bune disponibile astăzi pe piaţă, un model Objet Connex 500, rezultatul este modest. Şanţurile rezultate, care au o adâncime de 16 microni, sunt încă de zece ori mai grosiere decât cele tipărite de matriţele utilizate în fabrici. Discul oferă o rată de eşantionare de numai 11KHz şi o rezoluţie de 6 biţi, având o calitate similară unei emisii radio AM şi net inferioară celei oferite de un disc tipărit prin metodele clasice. In plus, nici materialul plastic folosit pentru tipar nu este prea prietenos cu sensibilul ac al unui pickup, dar acest lucru nu ar trebui să fie o problemă pentru mai noile echipamente cu laser.

Dacă rezultatul este mediocru, nu trebuie să uităm că şi strămoşul pickup-ului, gramofonul, a plecat din acelaşi loc şi a devenit ulterior un etalon al calităţii. Poate că, într-o bună zi, serviciile online vor oferi fişiere audio lossless iar imprimantele 3D ale viitorului vor permite tipărirea acestora pe nişte discuri de bună calitate. Doar să nu aşteptaţi prea curând acest lucru: imprimanta utilizată de Amanda Ghassaei are un preţ de circa 250.000 de dolari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News