Dispozitivele mobile nu pot interfera cu instrumentele de bord ale unui avion plus alte mituri şi realităţi despre zborurile comerciale

30.03.2017
Dispozitivele mobile nu pot interfera cu instrumentele de bord ale unui avion plus alte mituri şi realităţi despre zborurile comerciale

Toată lumea ştie că înainte ca un avion să decoleze însoţitorii de zbor le cer pasagerilor să îşi oprească dispozitivele mobile sau să le treacă în Airplane Mode. Multă lume crede că acest lucru este necesar deoarece aparatele electronice pot interfera cu instrumentele de la bordul aeronavelor şi provoca accidente. Acest lucru este extrem de puţin probabil şi a fost demonstrat de nenumărate experimente.

 

De câte ori telefonul vostru a interferat cu un alt echipament electronic în locurile pe care le-aţi vizitat? Răspunsul este, pentru 99% din utilizatori: niciodată. Asta deoarece benzile radio în care funcţionează telefoanele sunt total diferite de către cele folosite pentru alte tipuri de semnale sau de către sistemele de navigaţie ale avionului. Mai mult, aparatele de la bordul aeronavelor de pasageri sunt foarte bine protejate împotriva interferenţelor externe.

 

Între 2003 şi 2009 (6 ani) piloţii americani au raportat doar 75 de interferenţe, iar în 29 de cazuri au fost suspectate telefoane mobile, potrivit International Air Transport Association. Totuşi, în niciunul din aceste cazuri acestea nu au cauzat probleme serioase. Mai mult, o treime dintre pasagerii din SUA au declarat că în 2012 şi-au lăsat cel puţin o dată un dispozitiv mobil pornit la bordul avionului în timpul zborului. Dacă aceasta era o problemă am fi văzut multe accidente aviatice provocate de interferenţe, dar acest lucru nu s-a întâmplat.  

Acest mit a fost demontat şi în emisiunea Myth Busters de pe Discovery, în 2012. 

 

Adevăratul motiv pentru care se cere oprirea dispozitivelor mobile în avioane este unul mult mai simplu. Atunci când comunică cu turnul de control şi sunt pornite în jurul lor dispozitive care funcţionează în diferite frecvenţe radio, piloţii pot auzi uneori în fundal un zgomot de fond supărător, similar cu acela care apare atunci când un microfon este pus aproape de difuzoare.

 

O explicaţie pentru apariţia acestei reguli este şi că în trecut, atunci când era efectuat un apel telefonic de la mare înălţime, semnalul venit de la telefon tindea să solicite mai multe turnuri telecom în acelaşi timp şi nu câte unul pe rând, afectând calitatea reţelelor mobile. Mii de telefoane mobile aflate la înălţime ar fi putut afecta calitatea semnalului. Totuşi, astăzi există cam peste tot reţele LTE care fac faţă fără probleme unei astfel de situaţii.

 

Pentru mai multe mituri şi realităţi din aviaţia comercială vedeţi clipul de mai jos realizat de canalul The Richest de pe YouTube:

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult