Două companii promit că vom beneficia de ecrane tactile flexibile mai ieftine începând de anul viitor

Două companii promit că vom beneficia de ecrane tactile flexibile mai ieftine începând de anul viitor

Producătorii mari de ecrane au experimentat multă vreme cu panourile OLED flexibile, însă costurile  de producţie prohibitive şi probleme tehnologice au întârziat apariţia lor pe piaţă. Într-un final, primele ecrane OLED flexibile şi-au făcut loc pe telefoanele LG G Flex şi Samsung Galaxy Round sau pe televizoarele curbate cu diagonală mare şi preţ piperat, însă tehnologia rămâne încă problematică. O companie tânără numită Kateeva promite să rezolve însă problema fiabilităţii şi costului de producţie începând chiar cu anul viitor.

Deşi pot părea doar trucuri tehnologice cu utilitate discutabilă, ecranele flexibile pot oferi producătorilor libertatea de a realiza produse electronice noi cu forme şi moduri de utilizare care nu vor mai fi limitate de suprafeţele plane rigide ale ecranelor tradiţionale. Nu este de mirare că LG, Samsung sau Sony au investit mult în aceste tehnologii, însă lista produselor cu ecrane flexibile lansate de aceştia încă este scurtă.

Una dintre cele mai mari probleme întâmpinate în procesul de producţie al unui ecran OLED flexibil este fiabilitatea scăzută a tehnologiilor de lipire a stratului protector. Ecranele OLED sunt sensibile la oxigen şi umiditate, prezenţa acestora chiar şi în cantităţi infime ducând la funcţionarea necorespunzătoare a ecranului, iar suprafaţa moale a panoului se poate deforma suficient de mult în timpul lipirii stratului protector pentru a facilita intrarea acestor intruşi nedoriţi între cele două straturi.

Compania Kateeva a anunţat că a pus la punct o tehnologie nouă pentru acoperirea ecranelor OLED, aceasta urmând să fie disponibilă undeva către finalul acestui an. Compania a vorbit despre ea acum un an, însă aceasta este acum gata de implementare.Uşor de integrat în cadrul proceselor actuale de producţie, tehnologia YIELDJet este o formă de tipar cu jet care permite acoperirea sigură a sensibilului strat al matricei de pixeli OLED. Compania afirmă că această metodă de producţie este mai sigură, mai rapidă şi poate reduce costurile de producţie la jumătate, ceea ce ar permite extinderea tehnologiilor în domenii în care preţul ridicat a constituit până acum o problemă.

Masina de tipar Kateeva YIELDJet

Pentru producţia unor ecrane tactile, este însă nevoie şi de panouri capacitive flexibile, iar aceasta este cea de-a doua problemă întâmpinată de producători. Dacă cei de la Kateeva au rezolvat problema acoperirii panoului OLED, compania finlandeză Canatu a pus la punct o tehnologie nouă care permite înlocuirea rigidelor straturi capacitive fabricate din oxid de indiu şi staniu cu unele flexibile fabricate din nanotuburi de carbon. Tehnologia oferă o conductivitate superioară şi este mult mai rezistentă la deformări, acesta fiind deja aplicată în producţie şi testată de 30 de parteneri.

Conform unor zvonuri, se pare că Samsung ar fi una dintre companiile care s-a lovit de această problemă, producţia necesitând medii de lucru perfect izolate care măresc mult costul producţiei. Aşa cum s-a văzut în cazul terminalului Galaxy Round sau al televizoarelor curbate, compania a ales să sigileze ecranul flexibil pe un strat protector rigid, ceea ce a eliminat problemele de producţie dar a limitat şi utilitatea tehnologiei. Dacă tehnologiile Kateeva şi Canatu se vor ridica la înălţimea promisiunilor, atunci se pare că vom putea vedea mai multe produse cu ecrane flexibile începând chiar de anul viitor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News