Ecranul tactil rezistiv ar putea renaşte printr-o nouă tehnologie piezo-luminiscentă

14.08.2013
Ecranul tactil rezistiv ar putea renaşte printr-o nouă tehnologie piezo-luminiscentă

Majoritatea copleşitoare a ecranelor contemporane folosesc staturi tactile capacitive, vechile modele rezistive fiind folosite doar în cazuri speciale sau pe echipamentele foarte ieftine. Tehnologia dezvoltată în cadrul universităţii Georgia Institute of Technology promite o nouă tinereţe pentru ecranele rezistive, sensibilitatea ridicată a noului panou tactil făcându-l atractiv pentru senzorii biometrici, tabletele grafice sau chiar ecrane cu răspuns real pentru telefoane şi tablete.

În locul finelor reţele metalice folosite de ecranele rezistive clasice, noul ecran tactil creat în cadrul Georgia Institute of Technology foloseşte fire nanometrice fabricate din oxid de zinc care sunt amplasate pe un substrat fabricat din nitrit de galiu. Acest ansamblu funcţionează ca o reţea fină de diode luminiscente microscopice, lumina generată sub acţiunea mecanica a unei apăsări permiţând refacerea imaginii capturate sub forma unei matrici de puncte fine de lumină, care poate fi transmisă mai departe cu ajutorul fibrei optice pentru a fi procesată.

Ecranele rezistive au oferit dintotdeauna o precizie mai mare decât ecranele capacitive, însă noul ecran dezvoltat în cadrul universităţii nord-americane ridică rezoluţia matricii de senzori la un impresionant 6300 dpi. Rezoluţia ridicată şi viteza foarte mare de propagare a semnalului permit fabricarea unui ecran tactil cu sensibilitate foarte mare şi o viteză de răspuns foarte bună, acesta putând fi folosit pentru fabricarea senzorilor pentru citirea amprentelor, acoperirea ecranelor telefoanelor sau tabletelor care oferă facilităţi avansate pentru desen sau chiar ecranele obişnuite, care ar putea beneficia şi de un răspuns tactil.

Detaliile sunt promiţătoare, însă nu le vom vedea la lucru prea curând. Tehnologia este încă în plin proces de îmbunătăţire, cercetătorii afirmând că aceasta va fi gata pentru implementare în circa 5 – 7 ani.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News