Go4News: Un robot de securitate a lovit un copil într-un mall din SUA şi a încălcat prima lege a lui Asimov

13.07.2016
Un robot-paznic a izbit un copil de 16 luni într-un mall din SUA, doborându-l la podea. În loc să se oprească după impact, maşinăria a continuat să avanseze. 
 
Incidentul s-a petrecut în Stanford Shopping Center din Silicon Valley. Copilul de 16 luni nu a fost, din fericire, rănit grav în acest incident. „Pur şi simplu nu se oprea”, a declarat mama copilului. 
 
Robotul, un model Knightscope K5 care cântăreşte 125 de kilograme, a încălcat astfel prima lege a roboticii enunţată de Isaac Asimov: „Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei fiinţe umane, sau, prin neintervenţie, să permită ca unei fiinţe omeneşti să i se facă un rău”.
 
Citeşte şi: Go4News: Această geantă de voiaj inteligentă este jumătate robot, jumătate Segway
 
 
Robotul a fost adus în mall anul trecut pentru o perioadă de teste. K5 se deplasează pe roţi şi dispune de o serie de senzori şi camere care îi permit să se orienteze şi să minitorizeze anumite zone. Un astfel de robot costă mai puţin decât un paznic uman. K5 poate fi operat timp de o oră pentru doar 6,25 dolari.
 
 
Deocamdată nu se cunoaşte contextul în care robotul s-a izbit de copil. 
 
Roboţii-paznici sunt din ce în ce mai populari. Universitatea Naţională de Apărare din China a prezentat în urmă cu câteva luni Anbot, un robot-poliţist. Scopul acestuia este să patruleze şi să protejeze anumite zone. Antbot este înarmat cu tasere. Cu o înălţime de 1,5 metri şi o greutate de 78 kilograme, robotul pare o combinaţie între R2D2 din „Star Wars” şi un Dalek din „Doctor Who”.
 
UPDATE: Mall-ul a suspendat robotul până la finalizarea unei anchete. Compania Knightscope şi-a cerut scuze familiei copilului şi a anunţat că va încerca să afle de ce modelul K5 nu s-a oprit după ce a lovit copilul.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult