Google a preluat Skybox, un furnizor de imagini şi fluxuri video din satelit de înaltă rezoluţie

Google a preluat Skybox, un furnizor de imagini şi fluxuri video din satelit de înaltă rezoluţie

Google a făcut o multitudine de achiziţii în ultimii doi ani, compania preluând peste 40 de companii din cele mai diverse domenii. Cea mai recentă achiziţie a fost anunţată ieri seară, furnizorul de soluţii de imagistică din satelit cu rezoluţie mare Skybox Imaging fiind preluat contra sumei de 500 de milioane de dolari.

Una dintre cele mai celebre şi mai atractive platforme software din portofoliul Google este Earth, aceasta oferind hărţi şi imagini din satelit care au fost integrate şi în alte produse precum Google Maps. Născută în 2004 tot în urma unei achiziţii, cea a companiei KeyHole, Google Earth a progresat mult în acest interval de timp, însă producătorul a trebuit mereu să se bazeze pe alţii pentru îmbunătăţirea calităţii imaginilor din satelit.

Motivul acestei stagnări este utilizarea imaginilor oferite de vechii sateliţi din seria Landscat, capturile cu rezoluţie mai mare care au apărut între timp fiind cumpărate de la furnizorul francez SpotImage, o subsidiară European Aeronautic Defence and Space Company, şi Digital Globe, proprietara satelitului GeoEye-1. Imaginile oferite de cei doi sateliţi EADS nu oferă decât o rezoluţie suficientă pentru rezolvarea unor detalii de 2,5 metri, în timp ce GeoEye-1 oferă parametri superiori: 50 de centimetri. Cum misiunea GeoEye-1 ar trebui să se termine în 2015, iar urmaşul său GeoEye-2 este ţinut la sol pe o perioadă nedeterminată, se pare că Google a decis să atace direct problema.

Una dintre capturile făcute de primul satelit Skybox

Proaspăta achiziţie Google a dezvoltat o serie de tehnologii noi care i-au permis lansarea celor mai mici sateliţi pentru captura foto de înaltă definiţie, imaginile având rezoluţie suficient de mare pentru imortalizarea obiectelor cu dimensiuni de 90 de centimetri . Compania afirmă că soluţia sa software de captură din satelit permite analiza schimbărilor discrete survenite pe suprafaţa Terrei, captura foto de înaltă definiţie şi captura video HD, care permite preluarea unor fluxuri video de cel mult 90 de secunde la 30 de cadre pe secundă, putând fi folosite pentru analiza culturilor agricole, urmărirea transporturilor sau detectarea schimbărilor de relief.

Primul satelit lansat de Skybox, SkySat-1, a fost lansat în luna noiembrie a anului trecut. Compania are programate încă două lansări pentru acest an, ţinta finală fiind crearea unei reţele de 24 de sateliţi.

În acest moment, Google nu a dezvăluit încă modul în care va utiliza tehnologiile pe care le va dobândi în urma acestei achiziţii. Preluarea Skybox Imagining are încă nevoie de aprobările legale pentru definitivare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News