Grafenul „prăjit” va duce la crearea de acumulatori mai puternici

19.01.2015
Grafenul „prăjit” va duce la crearea de acumulatori mai puternici

În ciuda progresului tehnologic din ultimii ani cu referire la crearea de dispozitive mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, suntem încă limitaţi de metodele vechi prin care sunt dezvoltaţi acumulatorii. O echipă de cercetători din Coreea de Sud a descoperit însă o metodă de a construi baterii mult mai eficiente, iar procesul de fabricaţie al acestora este cel puţin neobişnuit, fiind asemănat cu „prăjirea” în ulei.

Poate părea uşor ciudat, iar descrierea este mult simplificată, însă procesul nu implică aruncarea bateriilor în ulei închins la propriu. Coreenii au reuşit să realizeze electrozi cu o rată mare a transferului de energie, pulverizând oxid de grafen într-o soluţie acidă amestecată cu un solvent organic. Procesul este metaforic comparat cu gătitul, însă la nivel nanometric se formează structuri tridimensionale din carbon, mult mai eficiente decât structurile bidimensionale de până acum. După cum se poate observa şi în imagini, grafenul se strânge în bulgări microscopici.

Această structură tridimensională pentru modelarea grafenului nu este tocmai nouă. Aceasta a fost dezvoltată în trecut şi de alţi cercetători, însă metodă de faţă este de departe cea mai eficientă din punct de vedere al producţiei în masă. Procedeul de dezvoltare este simplu, iar acesta poate fi scalat după necesităţi pentru a crea lot-uri mai mici sau mai mari. Desigur, problemele nu sunt în totalitate rezolvate şi va dura ceva timp până când companiile vor adopta noua metodă pentru dezvoltarea acumulatorilor.

De altfel, în ultima vreme, durata de utilizare a smartphone-urilor de top nici nu a mai constituit o problemă. Atât producători precum Sony, Samsung, dar şi Apple au integrat baterii destul de puternice pentru a depăşi vechea limită de 24 de ore de utilizare şi stand-by. Acest lucru s-a întâmplat odată cu descoperirea unor moduri inteligente de a conserva energie cu ajutorul software-ului, însă şi dimensiunile crescute ale smartphone-urilor din ziua de astăzi au adus de la sine baterii mai mari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult