Hibridele vin si pe apa

27.11.2007
Hibridele vin si pe apa

Compania Solar Sailor din Australia a gasit o noua intrebuintare pentru panourile solare, care pot functiona ca niste vele hi-tech pentru barci si vapoare. Australienii s-au gandit ca daca amplasezi suficiente celule solare pe panzele unei ambarcatiuni oarecare, obtii un hibrid: barca va folosi in continuare partial un motor diesel, insa cea mai mare parte a energiei pe care o va consuma va fi eoliana sau solara.

Solar Sailor sustine ca desi vela utilizata nu este flexibila asemenea celor traditionale, principiul de functionare va fi acelasi, iar barcile se vor putea baza si pe puterea vantului pentru a se deplasa. Compania deja exporta tehnologia in China, Hong Kong si Statele Unite, iar proprietarii de iahturi din San Francisco par cei mai hotarati sa adopte panzele solare. In prezent, compania Hornblower Yachts incearca sa obtina aprobarea autoritatilor pentru a construi un feribot hibrid.

Daca totul merge cum trebuie, primul feribot solar va transporta pasageri catre insula Alcatraz in 2009, spune Robert Dane, director al Solar Sailor. Asemenea automobilelor hibride, barcile echipate cu panzele solare obtin cel mai eficient consum de combustil atunci cand parcurg distante scurte. Conform calculelor companiei, in cazul efectuarii a trei drumuri dus-intors spre Alcatraz (celebra insula situata la cativa zeci de kilometri de San Francisco), consumul de combustibil clasic se reduce cu circa 85%.

Viteza maxima ce poate fi atinsa pe energie alternativa in conditii optime (cer senin si vant puternic): 10 noduri sau 18,52 km/h. Pretul ambarcatiunii hibrid, care va avea 15 metri inaltime, este estimat la 8,5 milioane USD, dintre care velele solare vor costa 1,5 milioane USD.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News