Hyfishinair: primul avion ce foloseşte tehnologia Fuel Cell

16.05.2007
Hyfishinair: primul avion ce foloseşte tehnologia Fuel Cell

Dacă nu aţi auzit încă de Fuel Cell, puteţi arunca o privire aici, este o tehnologie ce aduce o eficienţă crescută a conversiei energiei chimice în energie electrică şi fiabilitate foarte bună (nu are piese în mişcare). Iniţial Fuel Cell-urile au fost marketate drept tehnologia viitorului din bateriile de notebook, ce va creşte durata de autonomie şi, în lumina problemelor de anul trecut cu bateriile clasice, va oferi un plus de siguranţă în utilizare.

Hyfishinair este un prototip de avion ce foloseşte tehnologie Fuel Cell şi este produs de Horizon Fuel Cell Technologies, o companie care a construit şi prima jucărie telecomandată pe bază de Fuel Cell, H-Racer. Zborul inaugural a avut loc pe 2 aprilie, in Elveţia. Aici Hyfishinair a reuşit câteva manevre acrobatice şi a atins fără probleme viteza de 200 km/h. Zgomotul produs în timpul zborului a fost comparabit cu cel al avioanelor cu reacţie, deci nu vom câştiga prea multă linişte utilizând Fuel Cell-uri în viitor, dar cu siguranţă vom beneficia de pe urma lor în ceea ce priveşte încălzirea globală.

Hyfishinair deschide noi posibilităţi, dovedind că Fuel Cell-urile sunt suficient de mature pentru a fi folosite pe scară largă. Horizon însă nu a dat de înţeles că are de gând să producă şi un avion comercial, cu pilot. Dar, cum se spune: „niciodată să nu spui niciodată”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News