Iată de unde vine denumirea de „Silicon Valley”, nucleul tehnologic al SUA

11.12.2017
Iată de unde vine denumirea de „Silicon Valley”, nucleul tehnologic al SUA
Silicon Valley este locul în care s-au născut unele dintre cele mai populare tehnologii şi aplicaţii de pe planetă. Dar de unde a venit această denumire pentru zona din sudul Golfului San Francisco? Cel care a folosit prima dată termenul în print, în anii ’70, a fost jurnalistul Don Hoefler (1922 – 1986), care l-a auzit la o petrecere. El lucra pentru publicaţia „Electronic News” şi a scris o serie de articole sub titlul „Silicon Valley USA”, despre industria producătoare de semiconductori din America. 
 
Hoefler a auzit un om de marketing referindu-se la Valea Santa Clara folosind denumirea „Silicon Valley”. I-a plăcut expersia şi a adoptat-o. Înainte, l-a întrebat pe respectivul de unde a i-a venit ideea acestui nume. „Aşa o numesc toţi tipii din industrie”, a spus acesta.   

La începutul secolului trecut, zona mai era numită „Valley of Heart’s Delight”, datorită frumuseţii ei naturale. În anii ’50, acolo s-a concentrat industria producătoare de semiconductori bazaţi pe siliciu („silicon”): circuite integrate şi ulterior procesoare. Astăzi, aceste componente sunt folosite în aproape toate electronicele: telefoane mobile, computere personale, console video sau imprimante.  

 
Primul circuit integrat, bazat pe germaniu, a fost realizat de către inginerul Jack Kilby în 1958, pe când acesta lucra la compania Texas Instruments. Şase luni mai târziu, Robert Noyce, de la Fairchild Semiconductor, inventa un circuit similar bazat pe siliciu. Procesorul pentru computere avea să fie inventat în 1971 de către Marcian „Tedd” Hoff, un inginer care lucra pentru Intel. Primul model s-a numit Intel 4004 şi avea 2.300 de tranzistoare. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult