IBM a realizat un procesor care mimează creierul uman

19.08.2011
IBM a realizat un procesor care mimează creierul uman

IBM a proiectat un chip capabil să demonstreze abilităţi specifice creierului uman, foarte dificil de imitat pentru un sistem de calcul convenţional.

Spre deosebire de un procesor obişnuit, creaţia celor de la IBM nu are nevoie de software specializat pentru a funcţiona. În schimb, chip-ul are abilitatea de învăţa din propriile experienţe, formându-şi propriile teorii despre ce semnifică experienţele avute.

IBM Cognitive Computing

Încadrat într-o categorie cu totul nouă de procesoare cognitive, chip-ul este capabil să interpreteze seturi complexe de date mult mai eficient decât un procesor tradiţional pentru PC. Conectat la senzori externi, acesta poate răspunde la stimuli senzoriali pentru înţelege mediul din jurul său, dând răspunsuri intuitive pentru probleme care ar pune în dificultate un PC obişnuit.

Primele exemplare funcţionale pentru această nouă categorie de procesoare au fost prezentate în decursul zilei de joi, fiind produsul unui proiect numit SyNAPSE (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics). Cele două prototipuri reprezintă un pas înainte către crearea unor computere cu simţ al raţiunii, capabile să dea răspunsuri pentru problemele prezentate apelând la propria experienţă şi nu rutine software prestabilite.

Unul din chip-urile prototip conţine 262,144 sinapse programabile şi 65,536 sinapse capabile de învăţare. Comparat cu cele peste 120 miliarde de neuroni care compun creierul uman, interconectaţi prin 1000 trilioane de sinapse (10^15), creierul electronic creat de IBM este unul cât se poate de rudimentar, însă dovedeşte viabilitatea acestei tehnologii.

Planurile de viitor pentru IBM includ crearea unui chip cu 1 milion de neuroni şi 10 miliarde de sinapse. Deşi numerele vehiculate par uriaşe, întregul chip ar putea încăpea pe o pastilă de siliciu cu suprafaţă 1cm^2. Un astfel de chip va putea îndeplini sarcini complexe fără prea mare dificultate şi cu un consum infim de energie, operaţii pe care un sistem de calcul tradiţional le-ar putea îndeplini numai apelând la rutine software sofisticate şi compensând cu putere brută pentru lipsa de eficienţă.

Una din posibilele aplicaţii ar putea fi introducerea unui co-procesor cognitiv în fiecare tabletă, smartphone sau laptop, capabil să răspundă la stimuli externi şi chiar să analizeze obiceiurile utilizatorului, personalizând anumite funcţii ale dispozitivului sau pentru a da răspunsuri inteligente la diverse probleme.

A doua etapă a proiectului SyNAPSE a fost deja finanţată cu 21 milioane de dolari, bani oferiţi de către DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), o agenţie de cercetare a armatei americane.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News