Încă o maşină autonomă Google a fost implicată într-un accident rutier

26.09.2016
Încă o maşină autonomă Google a fost implicată într-un accident rutier

Maşinile autonome de la Google au fost implicate deja în mai multe accidente, iar cel mai recent incident confirmă încă odată că această tehnologie nu pune în pericol viaţa utilizatorilor. În timp ce fiecare dintre aceste vehicule care sunt operate de computere respectă toate regulile de circulaţie şi reuşesc să evite majoritatea posibilelor pericole, tot şoferii neatenţi sunt de vină pentru majoriatea accidentelor rutiere.

O maşină marca Lexus care era controlată prin intermediul software-ului Google pentru funcţionare autonomă a fost lovită pe partea dreaptă de o dubiţă într-o intersecţie. În timp ce maşina Google circula regulamentar, pornind la mai mult de şase secunde după ce semnalul semaforul a afişat culoarea verde, şoferul dubiţei a ignorat culoarea roşie a semaforului pe sensul său de mers. În ciuda faptului că nici şoferul care asista maşina autonomă şi nici şoferul dubişei nu au fost răniţi, acesta este cel mai grav accident care implică un vehicul Google.

Accidentul a avut loc în Mountain View, oraşul natal al companiei Google. Compania a lansat o declaraţie oficială după acest incident şi a subliniat faptul că eroarea umană pare să fie una dintre cele mai mari piedici în faţa adopţiei maşinilor autonome la scară largă. Întrucât 94% dintre accidentele din Statele Unite au loc din cauza erorilor produse de către şoferi, înlocuirea acestora cu sisteme automate ar scădea numărul de accidente. Din păcate, maşinile autonome vor trebui să funcţioneze pe o perioadă îndelungată alături de maşinile obişnuite, iar astfel de incidente vor fi greu de prevenit.

Toate maşinile autonome de la Google, dar şi de la alte companii precum Uber, sunt în acest moment maşini obişnuite adaptate la sistemul de control automat, care au în permanenţă în spatele volanului un şofer care ar putea interveni în cazul în care computerul ia o decizie greşită. Majoritatea accidentelor care au implicat maşini autonome au fost greu de prevenit, întrucât cele mai multe au fost cauzate de şoferi care nu au reuşit să se frâneze la timp în spatele acestora atunci când mergeau cu viteză mică. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult