Încă un pas către eficientizarea panourilor solare

18.08.2008
Încă un pas către eficientizarea panourilor solare

Panoul solar cu celule fotovoltaice, visul oamenilor ce speră la o aşezare ferită de poluare şi agitaţie, dar care să nu fie lipsită de confortul oferit de curentul electric, evoluează greu din punct de vedere al eficienţei.

După doi ani de cercetări, s-a reuşit o eficientizare a energiei de doar 0,1% (de la 40,7% la 40,8%). Mai descurajant este că, persoanele dornice să treacă la alimentarea cu energie solară, vor găsi pe piaţă în special panouri solare cu eficienţă de aproximativ 20% care trebuie susţinute de un generator sau de o reţea electrică. Panourile “performante” (de 40,8 %), dezvoltate de cercetătorii americani de la NREL (National Renewable Energy Laboratory), vor fi folosite probabil pe sateliţii solari orbitali.

În paralel, la Idaho National Laboratory se lucrează la o nouă generaţie de panouri solare, capabile să funcţioneze chiar şi pe timp de noapte, prin înmagazinarea energiei provenite de la razele infraroşii emise de către Pământ. Mai multe informaţii, în articolul “Panouri solare care atrag lumina din întuneric”.

Solar Power House

Urmărește Go4IT.ro pe Google News