Inventatorul e-mailului a murit la vârsta de 74 de ani

Inventatorul e-mailului a murit la vârsta de 74 de ani

Ray Tomlinson, programator pionier în tehonologia reţelelor de internet, creditat pentru inventarea conceptului şi software-ului de „e-mail”, după ce a avut ideea de a transmite mesajele electronice de la o reţea către alta în 1971, a murit, sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, după un atac de cord.

Printre invenţiile lui Ray Tomlinson se numără utilizarea inovatoare a simbolului „@” într-o adresă de e-mail. Ray Tomlinson a trimis ceea ce acum este considerat primul e-mail, în timp ce îşi practica profesia de inginer în Boston, la compania de cercetare Bolt, Beranek and Newman. Firma a jucat un rol substanţial în dezvoltarea versiunii iniţiale a reţelei de internet, variantă intitulată „Arpanet”, potrivit BBC.

Totuşi, Tomlinson a declarat ulterior că nu îşi aminteşte cu exactitate care a fost primul mesaj text pe care l-a trimis prin e-mail, precizând că este „complet irelevant”.

„Opera” lui a fost recunoscută de colegii săi specialişti în informatică abia în 2012, când acesta a fost omagiat prin includerea în rândul celebrităţilor din domeniu, în „Internet Hall of Fame”.

„Pentru o invenţie imprevizibilă care a spulberat universul tehnologiei, descrierea pe care Tomlinson o face primului mesaj text trimis prin e-mail în timpul unui interviu acordat în 2009 pare un anticlimax: «De fiecare dată când testezi o invenţie trebuie să generezi o frântură de text. Puteam doar să-mi las degetele să alunece pe tastatură sau să tastez un pasaj introductiv din cuvântarea de la Gettysburg a preşedintelui Lincoln sau mai ştiu eu ce altceva – tehnic, primul e-mail este complet irelevant, aşa încât nu trebuie să fie cu obstinaţie păstrat în memoria colectivă»”, povesteşte Dave Lee, reporter specialist în tehnologie pentru BBC America de Nord, referindu-se la Ray Tomlinson.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult