Jumătate din materia care „lipsea” din univers a fost găsită

Jumătate din materia normală din univers - protoni, neutroni şi electroni - nu a putut fi observată de către cercetători, până acum, deşi se ştia despre existenţa ei. Două echipe diferite de oameni de ştiinţă au descoperit materia ascunsă „privirii” noastre. Aceasta este compusă din particule subatomice numite barioni, care leagă galaxiile cu filamente de gaz fierbinte, difuz.  
 
Descoperirea a fost făcută în paralel de cercetori de la Institutul pentru Astrofizică Spaţială din Orsay, Franţa, şi de la Universitatea „Anna de Graaff” din Endinburg, Marea Britanie. 
 
Deoarece gazul este fin şi nu suficient de fierbinte, telescoapele cu Raze X (XRT) nu au fost capabile să îl vadă până acum. În aceste condiţii, cercetătorii au căutat o nouă modalitate pentru a-l observa. Ei s-au folosit de un fenomen numit efectul Sunyaev-Zel’dovich, care apare atunci când lumina rămasă de la Big Bang trece prin gaz fierbinte. În timp ce călătoreşte, lumina împrăştie electronii din gaz, lăsând o urmă difuză în fundalul cosmic de microunde. Aceste urme au fost observate de cercetătorii din cele două echipe. 
 
Descoperirea confirmă teoriile actuale despre naşterea galaxiilor şi despre formarea structurilor din univers. Pentru detalii suplimentare puteţi citi articolul despre acest subiect publicat de Descoperă
 
 
închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat