Mile High Tower – o clădire cât un munte

Mile High Tower -  o clădire cât un munte

Mai are rost să-ţi spun că această clădire înaltă de 1.600 metri (va fi cea mai mare din lume) este rodul imaginaţiei unui arab? Probabil că prinţul Alwaleed Bin Talal Alsaud putea să construiască chiar şi din bancnote un asemenea “colos”. Clădirea, denumită Burj Al-Meel sau Mile-High Tower, este de peste 20 de ori mai mare decât Hotelul Intercontinental Bucureşti (77 metri), asta doar ca să-ţi faci o idee despre proporţiile ei uriaşe.

Costul estimativ al construcţiei este de aproximativ 10 miliarde $, dar nu se ştie când va gata deoarece prinţul Alwaleed caută deocamdată să atragă investitori pentru a demara lucrările. Mile-High Tower va fi amplasat în Jeddah, oraş din Arabia Saudită situat la Marea Roşie.

Mile High Tower

Specialiştii în construcţii au afirmat că structura clădirii este foarte simplă, din oţel şi beton. Tehnologiile avansate ce vor fi utilizate la ridicarea colosului garantează siguranţa vizitatorilor. Pentru a ajunge rapid la ultimele niveluri, zgârie-norul va fi dotat cu lifturi de mare viteză, capabile să urce 1 km în mai puţin de un minut. Pe viitor, s-ar putea renunţa la ascensoarele cu cabluri în favoarea celor electromagnetice. Acestea vor circula asemănător trenurilor – mai multe pe o singură linie.

Dacă te întrebi “oare în România va exista vreodată aşa ceva?”, răspunsul este unul sec: nu. Din cauza solului, construcţiile de clădiri (hoteluri, birouri) sunt limitate la o înălţime maximă de 100 de metri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News