Noi progrese cu tehnologia Fuel Cell – poate alimenta un smartphone timp de o săptămână

Noi progrese cu tehnologia Fuel Cell - poate alimenta un smartphone timp de o săptămână

Fără îmbunătăţiri majore aduse în ultimii ani, acumulatorii Li-Ion fac faţă cu greu unui smartphone de ultimă generaţie, limitările privind consumul de energie devenind o piedică reală în calea creşterii performanţelor şi sursă constantă de nemulţumire pentru utilizatori. Însă potrivit afirmaţiilor unui grup de cercetători sud-coreeni, problema ar putea fi rezolvată în curând apelând la o tehnologie alternativă care a mai fost testată şi în trecut, cu rezultate încurajatoare.

Prototip fuel cell dezvoltat de Sony

Dacă versiunile timpurii apelau la substanţe volatile cum este metanolul, erau voluminoase şi necesitau respectarea unor cerinţe stricte pentru ventilaţie şi răcire, noul dispozitiv Fuel Cell creat de cercetătorii Universităţii Pohang pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Coreea de Sud foloseşte exclusiv substanţe în formă solidă şi este mult miniaturizat.

Uşor de adaptat pentru diverse forme de carcasă, celula de combustibil foloseşte un electrod şi electrolit de forma unor foiţe poroase confecţionate din oţel inoxidabil, facilitând producerea reacţiilor chimice cu minim de căldură reziduală şi uzură asupra bateriei.

Potrivit echipei de cercetători, o dronă echipată cu baterie de tip Fuel Cell în locul celei Li-Ion zboară mai mult de o oră neîntrerupt, iar smartphone-ul trebuie reîncărcat doar o dată pe săptămână.

Spre deosebire de acumulatorii Li-Ion, cei bazaţi pe tehnologia Fuel Cell nu necesită conectarea timp de mai multe ore la un adaptor AC extern sau baterie portabilă. În schimb, încărcarea se face în doar câteva secunde, aplicând o rezervă conţinând substanţa folosită cu rolul de catalist pentru producerea energiei electrice.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult