O săptămână de „milioane”

28.07.2007
O săptămână de „milioane”

Microsoft a anunţat săptămâna aceasta că a ajuns la cifra de 60 de milioane de copii Windows Vista livrate în piaţă. Estimativ, aproximativ 10 milioane de copii s-au comercializat în fiecare lună de existenţă pe piaţă a sistemului de operare. Analiştii spun că, dacă se scad cifrele reprezentând upgrade-ul de la Windows XP, numărul real de copii vândute lunar ajunge la 6.7 milioane. Cea mai bine comercializată versiune este cea „Premium”, 68%.

În comunicatul dat de Western Digital zilele acestea suntem anunţaţi că în ultimele trei luni ale anului fiscal 2007 (aprilie, mai, iunie) au fost livrate 24.9 milioane de harddisk-uri, în creştere cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006. Astfel, Western Digital se apropie de 100 milioane de harddisk-uri vândute într-un singur an. Veniturile nete ale companiei pe întreg anul fiscal 2007 s-au situat la 5.500 milioane $, cu un profit de 585 milioane $.

La modă în domeniul stocării sunt unităţile SSD (solid state drive), înlocuitoarele harddisk-urilor. Ultimele analize în domeniu indică o creştere a pieţei până la 5.400 milioane $ în 2011, an în care se preconizează că numărul de SSD-uri îl va egala pe cel al harddisk-urilor. În 2006 piaţa SSD a totalizat 373 milioane $, dar situaţia se va schimba datorită cererii mari de astfel de unitaţi dinspre zona computerelor portabile.

În fine, nu putea lipsi cel mai la vogă echipament al momentului, Apple iPhone. Peter Oppenheimer, CFO (chief financial officer) al Apple, a declarat că până la sfârşitul lui 2008, compania plănuieşte să vândă peste 10 milioane de telefoane. La aceasta va contribui şi piaţa europeană, unde iPhone se pare că va poposi până la sfârşitul anului, după spusele oficialului Apple. Cifrele nu sunt fanteziste deloc dacă privim la cele 270.000 de unităţi vândute în weekend-ul în care s-a lansat iPhone.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News