Optical Trap Display: cel mai apropiat lucru de hologramele 3D din Star Wars

26.01.2018

Multe din tehnologiile pe care le folosim astăzi erau până nu de mult de domeniul filmelor SF, însă umanitatea a reuşit într-un timp foarte scurt să le aducă la realitate. Ceva ce mulţi şi-au dorit încă de la apariţia primului film Star Wars a fost sistemul de afişare bazat pe holograme tridimensionale care să apară suspendate în aer fără prezenţa unui ecran de proiecţie. Astăzi suntem mai aproape de această realitate, întrucât cercetătorii britanici de la universitatea BYU (Brigham Young University) au inventat aşa numitul „Optical Trap Display”, care ar putea evolua într-un sistem de afişare similar cu cel din filme.

Modul în care acest Optical Trap Display funcţionează este sugerat din nume. Practic, laserele folosite pentru afişare în acest sistem „captează” o particulă şi o suspendă în aer, după care încep să o mişte în spaţiul 3D la frecvenţe foarte mari pentru a crea adevărate modele tridimensionale. Acestea pot fi văzute din toate unghiurile. Creatorii tehnologiei au asemănat această tehnologie cu imprimarea 3D, straturile fiind realizate foarte rapid, ochiul uman percepând un obiect solid.

Momentan, OTD funcţionează pentru imagini foarte mici, limitările tehnologiei fiind viteza de deplasare a laserelor. Astfel, imaginile afişate nu pot fi foarte complexe, iar proiecţiile sunt foarte mici, de ordinul milimetrilor. Pentru moment, mărirea dimensiunilor obiectelor proiectate este prioritate echipei de la BYU, urmând ca apoi să încerce să îmbunătăţească calitatea.

Unul dintre cazurile de utilizare propuse este afişarea în timp real sau foarte repede după o scanare RMN, doctorii putând vizualiza în trei dimensiuni organele interne, secţiuni ale acestora sau ale arterelor pacienţilor pe care îi tratează. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult