Oscar 2016. Lista celor care au primit „Oscarul pentru tehnologie” în acest an şi câştigătorii celei de-a 88-a ediţii a Premiilor Oscar

28.02.2016
Oscar 2016. Lista celor care au primit „Oscarul pentru tehnologie” în acest an şi câştigătorii celei de-a 88-a ediţii a Premiilor Oscar

Oscar 2016. Academia de Film şi Ştiinţe americană, care organizează premiile Oscar, a anunţat la începutul acestui an lista celor opt câştigători la categoria tehnologie. Cum mai sunt doar două zile până la marele eveniment, vă reamintim cine a câştigat în 2016 Oscarurile Tech. Inovaţiile premiate au schimbat modul în care se lucrează în industria cinematografică.

La ceremonia Oscar 2016 din 28 februarie vor fi transmise clipuri video de la festivitatea de acordare a Oscarurilor pentru tehnologie şi ştiinţă.

Oscar 2016: Iată lista câştigătorilor „Oscarurilor pentru tehnologie”:

Michael John Keesling pentru dezvoltarea unui sistem optic numit Image Shaker, care creează iluzia mişcării camerei într-o manieră variabilă şi repetabilă.

David McIntosh, Steve Smith, Mike Branham şi Michael Kirilenko pentru dezvoltarea Aircover Inflatables Airwall, un sistem de panouri modulare gonflabile care poate fi folosit la construcţia ecranelor verzi şi albastre de mari demensiuni.

Trevor Davies, Thomas Wan, Jon Scott Miller, Jared Smith şi Matthew Robinson pentru dezvoltarea Dolby Laboratories PRM Series Reference Color Monitors, o tehnologie care permite prezentarea cu acurateţe a imaginilor cu toata gama de luminanţă şi gama de culori utilizate.

Ronald Mallet şi Christoph Bregler pentru conceperea şi dezvoltarea Industrial Light & Magic Geometry Tracker, care facilitează combinarea de elemente digitale şi reale într-o scenă de film. 

Jim Hourihan, Alan Trombla şi Seth Rosenthal pentru dezvoltarea sistemului Tweak Software RV, un player media extensibil.

Richard Chuang, Rahul C. Thakkar, Andrew Pilgrim, Stewart Birnam şi Mark Kirk pentru DreamWorks Animation Media Review System, un instrument pentru optimizarea fluxului de lucru care dispune de funcţii avansare de redare şi revizuire.

Keith Goldfarb, Steve Linn, Brian Green şi Raymond Chih, pentru dezvoltarea sistemului Rhythm & Hues Global DDR, o bază de date pentru cei care lucrează în industria cinematografică.

J Robert Ray, Cottalango Leon şi Sam Richards pentru dezvoltarea Sony Pictures Imageworks Itview, un alt instrument pentru optimizarea fluxului de lucru.

Doi români, printre cei care au primit Oscaruri pentru tehnologie

În 2012, doi români au primit Oscarul pentru tehnologie. Petru Pop şi Radu Corlan au făcut parte, alături de Andy Jantzen şi Richard Toftness, din echipa de la Vision Research care a creat camera digitală ultrarapidă folosită la filmarea unor pelicule precum „Inception”, „Sherlock Holmes” 1 şi 2, „Resident Evil Afterlife”, „Green Hornet”, „Secretariat”, „Zombieland”, „Source Code”, „Captain America: The First Avenger”. 

Petru Pop (centru stânga) şi Radu Corlan (centru dreapta)

Camera celor de la Vision Research este folosită şi în domeniul militar şi la testele auto de impact. 

Oscar 2016. „The Revenant”, filmul cu cele mai multe nominalizări

„The Revenant”, cu Leonardo DiCaprio şi Tom Hardy, a primit cele mai multe nominalizări la Premiile Oscar 2016, după ce a intrat în cursă la 12 categorii, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor. Un alt film „răsfăţat” de critici este „Mad Max: Fury Road”, cu 10 nominalizări.

The Revenant i-ar putea aduce lui DiCaprio primul Oscar din carieră. Însă, şi de această dată concurenţa este acerbă. Actorul luptă pentru acest premiu cu nume grele, precum Bryan Cranston („Trumbo”), Matt Damon („The Martian”), Leonardo DiCaprio („The Revenant”), Michael Fassbender („Steve Jobs”) şi Eddie Redmayne („The Danish Girl”). 

Oscar 2016. Lista completă a câştigătorilor celei de-a 88-a ediţii a premiilor Oscar:

Cel mai bun film: „Spotlight”, de Tom McCarthy

Cel mai bun regizor: Alejandro González Iñárritu („The Revenant”)

Cel mai bun actor în rol principal: Leonardo DiCaprio („The Revenant”)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Brie Larson („Room”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Mark Rylance („The Bridge of Spies”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Alicia Vikander („The Danish Girl”)

Cel mai bun film străin: „Son of Saul” (Ungaria)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Inside Out” (Pete Docter şi Jonas Rivera)

Cea mai bună regie artistică: „Mad Max: Fury Road” (Colin Gibson şi Lisa Thompson)

Cel mai bun scenariu adaptat: „The Big Short” (Charles Randolph şi Adam McKay)

Cel mai bun scenariu original: „Spotlight” (Josh Singer şi Tom McCarthy)

Cea mai bună imagine: „The Revenant” (Emmanuel Lubezki)

Cel mai bun montaj: „Mad Max: Fury Road” (Margaret Sixel)

Cea mai bună coloană sonoră: Ennio Morricone, pentru „The Hateful Eight”

Cel mai bun cântec: „Writing’s On The Wall” (Jimmy Napes şi Sam Smith), din „Spectre”

Cel mai bun montaj de sunet: „Mad Max: Fury Road” (Mark Mangini şi David White)

Cel mai bun mixaj de sunet: „Mad Max: Fury Road” (Chris Jenkins, Gregg Rudloff şi Ben Osmo)

Cele mai bune efecte vizuale: „Ex Machina” (Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington, Sara Bennett)

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „Mad Max: Fury Road” (Lesley Vanderwalt, Elka Wardega şi Damian Martin)

Cele mai bune costume: „Mad Max: Fury Road” (Jenny Beaven)

Cel mai bun scurtmetraj animat: „Bear Story” (Gabriel Osorio şi Pato Escala)

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Stutterer” (Benjamin Cleary şi Serena Armitage)

Cel mai bun lungmetraj documentar: „Amy” (Asif Kapadia şi James Gay-Rees)

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „A Girl in the River: The Price of Forgiveness” (Sharmeen Obaid-Chinoy)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult