Prezenţa bacteriei E.coli în alimente, detectată cu ajutorul unui nou senzor laser fără contact

Venind în sprijinul unei mai bune verificări a calităţii alimentelor, un grup de cercetători sud-coreeni au creat un dispozitiv de analiză care foloseşte tehnologie laser pentru a detecta prezenţa bacteriilor pe alimentele depozitate, indicând nivelul de contaminare fără a fi necesar contactul direct sau prelevarea de mostre pentru teste de laborator.

Testat şi de cercetătorii institutului american MIT, dispozitivul include un senzor optic care analizează schimbările apărute în refracţia luminii emisă de o diodă laser, indicând prezenţa sau absenţa bacteriilor vii la suprafaţa alimentului verificat.

Folosind senzorul cu rată de eşantionare la 30Hz, cercetătorii au putut deosebi cu uşurinţă carnea contaminată de cea proaspătă, însă nu au reuşit diferenţierea precisă a tulpinilor de bacterii.

Chiar dacă nu poate diferenţia bacteriile comune de cele cu adevărat periculoase, capabile să producă intoxicaţii grave prin eliberarea de toxine care rămân şi după prepararea termică a alimentului respectiv, dispozitivul este foarte folositor pentru evaluarea stării de prospeţime a alimentelor.

Aflat încă la stadiu de prototip, noul dispozitiv de măsură este ieftin şi uşor de folosit, încât ar putea fi adaptat în detectoare portabile şi chiar integrat cu aparate electrocasnice pentru uz casnic -  frigidere, cuptoare cu microunde, etc.

Citeste si A fost descoperită prima specie de bacterii care „mănâncă” PET-uri şi plastic

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat